Chaplin, aki némán is milliókhoz szólt – 135 éve született a némafilm csetlő-botló csavargója

Chaplin a filmművészet legnagyobb komikusa volt, miközben nem feledkezett meg a kiszolgáltatottakról sem; szatírái komoly társadalomkritikák. Árvaházi gyerekből lett Hollywood legfényesebb csillaga, esetlenül csetlő-botló, keménykalapos figurája ikonikussá vált. A filmművészet egyik legeredetibb alkotója volt, filmjei ma is lenyűgözően frissek.

2024. 04. 16. 16:00
Chaplin A diktátor című filmjében.
Chaplin A diktátor című filmjében. Fotó: GettyImages
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Charles Spencer Chaplin 1889. április 15-én (más adatok szerint egy nappal később) látta meg a napvilágot Londonban, amolyan „szórakoztatóiparos” családban, szülei varietészínpadokon léptek fel. 

A későbbi legendás filmművésznek nehéz gyermekkora volt: édesapja hamar elhagyta őket, édesanyja pedig idegösszeomlást kapott és elmegyógyintézetbe került.

Így aztán a kis Chaplin hamar megtapasztalta a nélkülözést, a nyomort, testvérével sokáig árvaházban nevelkedtek. Nem véletlen, hogy később együttérzett a rászorulókkal, a kiszolgáltatottakkal. 

Chaplin A kölyök című filmben
 Charlie Chaplin A kölyök című némafilmben Fotó: GettyImages

Chaplin karrierjének kezdete – Miből lesz a cserebogár?

Chaplin már gyermekkorában kipróbálta a világot jelentő deszkákat, a szórakoztatóipar világát, hiszen pénzt kellett keresnie: London pantomimtársulatainak tagja lett. 

1912-ben egy mutatványos társulattal az Amerikai Egyesült Államokba utazott, itt tudott igazán kibontakozni a tehetsége.

Először a Making a Living című némafilmben játszott, ezután csakhamar megszületett az a csetlő-botló, toprongyos figura, aki világszerte ismertté vált: a színész a Chaplin az autóversenyen című fimben már ezt a karaktert jelenítette meg. 

A siker csúcsán 

Chaplin 1914-től már maga rendezte filmjeit, számos alkotásának a háború volt a témája. Később független producerként folytatta pályáját, hogy megvalósíthassa művészi elképzeléseit, 1919-ben pedig társaival saját filmstúdiót alapított, ez volt a United Artists

Chaplin sokszínű tehetsége kibontakozhatott: színészkedett és rendezett, producerként és íróként is helytállt, időnként még a zenét is ő komponálta műveihez.

1921-es filmjének, A kölyöknek egy árva kisfiú volt a főhőse, ebben a műben számos önéletrajzi elem fedezhető fel. Pár évvel később, 1925-ben mutatták be az Aranylázt, amely igazán nagy figyelmet keltett, karrierjének fontos állomása volt. 

Hangosat szólt: A diktátor 

Amikor beköszöntött a hangosfilmek kora, Charlie Chaplin nehezen szakadt el eredeti műfajától, de kénytelen volt belátni, hogy jól kitalált figurájának lejárt az ideje. 

1936-ban még elkészítette a Modern időket, azután átért a hangosfilmekre. Zsenialitása itt is hamar megmutatkozott: a náci Németország maró szatírája, A diktátor című film is nagy siker lett.

Úgy tartja a fáma, hogy Hitlernek is elnyerte a tetszését, többször megnézte. 

Száműzetésben haláláig

A legendás alkotót a második világháború után azzal vádolták, hogy szimpatizál a kommunista rezsimekkel, és amikor Londonban mutatta be legújabb filmjét, a Rivaldafényt, lehetetlenné tették, hogy hazautazzon. A filmtörténet talán legfontosabb alakja ezután Svájcban, Lausanne-ban telepedett le negyedik felségével és gyermekeivel. 1977 decemberében szenderült jobblétre. 

Művészete mai napig ismert és elismert, legendássá és feledhetetlenné vált az általa megalkotott karakter. 

Milyen volt a magánélete?

Chaplin magánélete igen zűrös volt, sokszor támadták emiatt is.

Saját bevallása szerint mintegy kétezer nővel került közelebbi kapcsolatba, egyébként meg szerfelett kedvelte a nála jóval fiatalabb lányokat. Utolsó felesége, Oona O’Neill – a híres drámaíró, Eugene O’Neill lánya – 36 évvel volt fiatalabb nála, házasságuk mégis tartós lett. Nyolc gyermekük született, közülük kettő, Geraldine és Josephine színészi pályára lépett. 

Sírrablás

Bizarr és szomorú adalék a színész „utóéletéhez”, hogy 1978 márciusában két kelet-európai menekült elrabolta Chaplin holttestét,

az özvegyétől pénzt követeltek a színész teteméért cserébe. A svájci rendőrség minden követ megmozgatott, hogy megtalálják a tetteseket. Pár hét után sikerrel jártak, Charlie Chaplin koporsója pedig visszakerült nyughelyére. 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.