Újabb konzervatív nagyágyú érkezik Budapestre

A „chilei Donald Trump” is részt vesz a CPAC Hungary rendezvényen.

2024. 04. 16. 21:09
José Antonio Kastot gyakran a „chilei Donald Trumpnak” is nevezik (Fotó: AFP/Pablo ROJAS)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb kiemelkedő vendéget jelentett be az Alapjogokért Központ. Az Iberoszférából érkező José Antonio Kastot a „chilei Donald Trumpnak” is nevezik. Chile sokáig stabil, egyfajta mintaállamnak számított Latin-Amerikában, de az új marxista politika elindította a lejtőn. A mostani baloldali elnök egyre népszerűtlenebb, Kastnak tehát esélye van arra, hogy a következő választásokon az ország elnökévé válasszák – mondta el lapunk megkeresésére Farkas Vajk, az Alapjogokért Központ madridi irodájának vezetője.

Farkas Vajk kiemelte, hogy Latin-Amerika a nyugati civilizáció egyik tartaléka. 

– Amikor a Nyugatról beszélünk, akkor elsősorban tényleg Európa és Észak-Amerika van a szemünk előtt. Pedig Latin-Amerikában több mint 500 millió ember él európai gyökerű keresztény kultúrában, ahol a hagyományos értékek még kitartanak. Az identitást romboló új marxista–woke-őrület ott is felütötte a fejét, keveredve a drogkartellek okozta kihívásokkal, nagyon komoly biztonsági problémákkal és a migráció kérdéskörével is. Ma Latin-Amerika legtöbb országát ilyen baloldali kormányok vezetik, de a konzervatív, jobboldali erők egyre öntudatosabbak, és azon dolgoznak, hogy legyőzzék ezeket az új marxista kormányokat, amelyekből jellemzően hamar ki is ábrándulnak a választók

– mondta, majd hozzátette, hogy az új latin-amerikai jobboldal pedig Magyarországban is inspirációt lát. – Ezért figyelnek ránk, és ezért várjuk idén nagy számban az Ibériai-félsziget és Latin-Amerika jobboldali vezetőit, politikusait és gondolkodóit a CPAC-re Magyarországra, de ez az oka annak is, hogy az Alapjogokért Központ irodát nyitott Madridban, hogy egyfajta hídszerepet töltsön be a magyar és az iberoamerikai jobboldal között – tette hozzá. 

Farkas Vajk azt is kiemelte lapunk kérdésére, hogy az idei CPAC-en spanyol ajkú előadói között van Santiago Abascal, Spanyolország harmadik legnagyobb pártja, a VOX elnöke, María Fernanda Cabal, a kolumbiai jobboldal vezető alakja, illetve Jorge Martín Frías, az egyik legjelentősebb spanyol think-tank, a Disenso Alapítvány igazgatója.

Borítókép: José Antonio Kastot gyakran a „chilei Donald Trumpnak” is nevezik (Fotó: AFP/Pablo Rojas)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.