Zelenszkij kész tárgyalni Putyinnal?

Ahhoz, hogy az ukrán elnök, Volodimir Zelenszkij leüljön tárgyalni az orosz elnökkel, Vlagyimir Putyinnal egy-két dolognak teljesülnie kell.

2024. 03. 29. 21:59
Ukraine. Year 2024 Forum, Amid Russia Continue Attack On Ukraine, In Kyiv,
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök részt vesz Ukrajnában az 2024-es év fórumon, miközben Oroszország folytatja Ukrajna elleni támadását Kijevben, 2024. február 25-én. Fotó: Maxym Marusenko Forrás: NurPhoto via AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Volodimir Zelenszkij a háború kezdete óta először mondta ki, hogy kész beszélni Vlagyimir Putyinnal még azelőtt, hogy az ukrán fegyveres erők elérnék az 1991-es határokat. Szerinte a Kreml vezetője „kész lesz a párbeszédre”, ha az ukrán hadsereg eléri a 2022-es határokat. Erről az ukrán elnök a CBS-nek adott interjújában beszélt.

– Nem kell pusztán katonai eszközökkel visszafoglalnunk minden területünket. Biztos vagyok benne, hogy amikor elveszíti azt, amit 2022 óta elfoglalt, teljesen elveszíti még azoknak az országoknak a bizalmát is, amelyek még mindig kételkednek abban, hogy támogassák-e Ukrajnát vagy sem. És az államon belül is elveszíti erejét. Amint ez megtörténik, készen áll majd a párbeszédre – mondta Zelenszkij.

Megjegyezte, hogy egy ilyen eredmény eléréséhez „nemcsak katonai lépésekre” van szükség Ukrajna részéről megfelelő mennyiségű nyugati fegyverrel, hanem Oroszország teljes kereskedelmi blokádjára is a világ többi részével.

Akkor győzhetünk, hogyha mindenki segít Ukrajnának gazdaságilag legyőzni Oroszországot, de erősnek kell lenni a csatatéren és politikailag is. Ha ez mind megtörténik, nem lesz szükségünk arra, hogy minden területünket kizárólag katonai eszközökkel visszafoglaljuk

 – mondta Zelenszkij.

Korábban az elnök és hivatala következetesen arról beszélt, hogy Kijev addig nem tárgyal Oroszországgal, amíg az ukrán fegyveres erők el nem érik az 1991-es határokat.

Zelenszkij most lényegében megmutatta, hogy hajlandó tárgyalni a 2022 februárja óta elvesztett területek visszaadása után.

Közben éppen tegnap Olaf Scholz német kancellár közölte, hogy több ország, köztük Ukrajna is tárgyal a békemegállapodás lehetőségéről. De ennek a megállapodásnak a fő feltétele az orosz csapatok kivonása az 1991-es határokon túlról.

Borítókép: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök részt vesz Ukrajnában az 2024-es év fórumon, miközben Oroszország folytatja Ukrajna elleni támadását Kijevben, 2024. február 25-én (Fotó: Maxym Marusenko)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.