Dárdai Pál német felfedezettje Marco Rossi orra alá is borsot törhet

Erős teljesítménnyel robbant be a német labdarúgó-válogatottba Maximilian Mittelstädt, aki Dárdai Pál egyik kedvenc játékosa és felfedezettje volt a Herthában, ráadásul régi hiányposzton, balhátvédként játszik. A Stuttgart futballistája a nyári Európa-bajnokságon Marco Rossi magyar válogatottja ellen is bizonyíthat, ahogy azt Franciaország és Hollandia ellen már megtette.

2024. 03. 27. 13:56
DÁRDAI Pál München, 2023. május 8.
Dárdai Pál, a Hertha BSC vezetõedzõje csapatának a Bayern München ellen a német elsõ osztályú labdarúgó-bajnokságban játszott mérkõzésén Münchenben 2023. április 30-án.
Dárdai Pál állása veszélyben van, de a drámai siker segíthetett a magyar edzőn Fotó: MTI/EPA/Ronald Wittek
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

egykori játékosa, Maximilian Mittelstädt teljesítménye hozza lázba a német szurkolókat a hazai rendezésű Európa-bajnokság előtt, amelyen a német válogatott a vezette magyar csapat ellen is játszik majd a csoportkörben. A Stuttgart 27 éves balhátvédje az elmúlt napokban Franciaország és Hollandia ellen kiváló teljesítményt tett le az asztalra.

Julian Nagelsmann szövetségi kapitány először adta meg a lehetőséget Mittelstädtnak a válogatottban: a franciák ellen 2-0-s győzelem részese volt, a hollandok ellen pedig 2-1-es diadalt ünnepelt, ráadásul a második meccsén mindjárt gólt is lőtt a nemzeti csapatban. Az egykori Hertha-nevelés mentális erejét is dicsérik, hiszen a hollandok vezető gólja előtt hibázott, ám szinte rögtön javítani tudott, hét perccel később bombagóllal egyenlített ki.

Soccer International Friendly - Germany
Maximilan Mittelstädt, a német válogatott új felfedezettje, akit Dárdai Pál épített fel. Fotó: EPA/Christopher Neundorf

– Kisgyerekként az ember erről álmodik. Ez volt az első hazai meccsem a válogatottban, amin győzelmet és gólt ünnepeltem – nyilatkozta Mittelstädt, aki a hibájáról is beszélt. – Természetesen ennek nem lett volna szabad megtörténnie, de nem hagytam, hogy elbizonytalanítson. Örülök, hogy a góllal sikerült jóvátennem.

Mittelstädt a Hertha saját nevelésű labdarúgója volt, Dárdai Pál már utánpótláskorában felfigyelt rá, aztán nála mutatkozott be a berliniek profi csapatában, amelyben összesen 83 meccsen játszott a magyar edző irányításával. Dárdai március elején nyilatkozott a német sajtóban volt játékosáról, akit a Stuttgart tavaly nyáron mindössze félmillió euróért vett meg a másodosztályba zuhanó Herthától, mivel a szerződése szerint kiesés esetén ilyen alacsony volt a kivásárlási ára.

Dárdai Pál csak miatta nézi a Stuttgart meccseit

– Az árat kicsit furcsának találom a klub részéről, nem tudom, ki írta ezt alá. Egy ilyen kivásárlási összeg szinte ajándék egy ilyen jó játékosért – mondta akkor Dárdai, aki ezzel a Hertha korábbi sportigazgatójára, a klubot szétverő Fredi Bobicra célzott. – Annak idején Maxival nyertük meg az U17-es bajnoki címet. Amint profi edző lettem, azonnal magamhoz vettem. Mindig szorgalmas volt, mindig kedveltem Maxit. Ezért most a Stuttgart meccseit is csak miatta nézem.

Marco Rossi dolgát nehezíti az Eb-re nézve, hogy a csoportellenfél németek az elmúlt két meccsükön alaposan összekapták magukat, és ebben kulcsszerepe van annak, hogy Julian Nagelsmann szövetségi kapitány befoltozta a korábbi lyukakat. Főleg a védelem két szélén és a védekező középpályás poszton voltak nagy gondjaik. Joshua Kimmichet Nagelsmann visszatette jobbhátvédnek, a baloldalon bedobta a mély vízbe Mittelstädtot, a középpályán pedig a Bayer Leverkusen szintén újoncára, Robert Andrichra bízta a rombolást. Egyelőre úgy tűnik, ezekkel a változtatásokkal stabilizálta a német válogatott játékát.

Mittelstädt régi német hiányposztot oldhat meg. Még a 2014-ben világbajnok csapatuknak is a balhátvéd volt a gyenge pontja, amelyen akkor az eredendően középső védő Benedikt Höwedes szerepelt kényszerűségből. Azóta sem volt igazi megoldásuk, tavaly ősszel még a támadó Kai Havertz is volt balhátvéd, így jelen állás szerint Mittelstädt – Dárdai Pál felfedezettje – foglalhatja el a helyet a kezdőben az Eb-re.

A Németország–Hollandia meccs összefoglalója, Mittelstädt bombagóljával:

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.