Egy eddig el nem mesélt történet

Új időszaki kiállítás nyílt meg Vasarely X Fajó: A bolygó meghódítása címmel, mely Victor Vasarely és az őt példaképének tekintő Fajó János munkáinak kapcsolódásain keresztül vezeti be a látogatókat egy művészeti és kultúrtörténetei korszak, és nem mellesleg a szitanyomatok rejtelmeibe.

2024. 05. 08. 19:00
Vasarely
Egy eddig el nem mesélt történet látható a HAB új időszaki kiállításán. Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Andrássy út 112. alatt található Hungarian Art & Business művészeti központ impozáns helyszínéül szolgál a most megvalósult tárlatnak. Rieder Gábor művészettörténészként az elmúlt években a Vasarely–Fajó-életművet átfogóan kutatta, így kurátorként az ő válogatásán és kutatómunkáján keresztül jelenik meg egy eddig el nem mesélt történet. A sajtó képviselői számára a szervezők május 8-án tartottak zárt körű tárlatvezetést.

 A bolygó meghódítása
kiállítás
Fókuszban Victor Vasarely és Fajó János. Új időszaki kiállítás nyílt a Hungarian Art & Businessben. Fotó: Teknős Miklós

Vasarely és Fajó mentén

Rieder Gábor elmesélte a kiállítás keletkezésének előzményeit: a szakember korábban a Fajó Alapítvány ösztöndíjasaként kezdett el a témával foglalkozni, amelyről egy tanulmányt írt. Az anyag könyvterjedelművé nőtte ki magát, amely ilyen formájában körülbelül egy hónap múlva meg is fog jelenni. A kiállítás anyaga a Fajó Alapítvánnyal együttműködve jött létre. 

Volt szerencsém a Fajó-archívumon keresztül kikutatni, hogy milyen együttműködés volt Victor Vasarely és Fajó János között. Akkor ez olyan erős hatást gyakorolt rám, hogy elkezdtem megírni a szövegeket, amely lassan egy könyvvé formálódott. Kéziratként kellett pár évet várnia, mire egy olyan ideális befogadó anyaintézményre talált, amely fantáziát látott benne. Ennek révén, ehhez kapcsolódva, félig felhasználva a könyv anyagát, de más dolgokról is beszélve került megrendezésre a kiállítás. Izgalmas dolog, hogy elmesélhetek egy történetet úgy, hogy az nemcsak nekem, hanem mások számára is tanulságos és érdekes, mert olyan nézőpontjait villantja fel a Kádár-korszakban létező absztrakt művek elterjedésének, amit eddig, ebben a formában nem lehetett megismerni

 – osztotta meg gondolatait a kurátor. 

A könyv a Fajó Alapítvány és az MBH Bank támogatásával Vasarely és Fajó – Egy vasfüggönyön átnyúló művészeti együttműködés regényes története a hidegháborútól a kapitalizmusig címmel jelenik majd meg. 

Rieder Gábor a két, egymástól különböző térben élvezetes, szemléletes történetekkel vezette végig a látogatókat, akik megismerkedhettek Victor Vasarely és Fajó János motívumkincseivel, témáival és különféle alkotásmódjaikkal – a kisplasztikától a plexi-multiplikákon keresztül, a táblaképen át a szitanyomatokig.

A tárlat során kialakított egységek bemutatják Vasarelynek a műtárgyak terjedésével, sokszorosításával és demokratizálódásával kapcsolatos gyakorlatát. 

Kiderül, mi a kapcsolat a tiltott geometrikus absztrakció képviseletében alkotó Fajó János és az absztrakt nyelv mesteri alkotója, Victor Vasarely között – a Pesti Műhely és a szitanyomat, szitamappák története, de a két művész munkái sem szerepeltek együtt és egy térben. Az egyes mappák bemutatása és egy-egy téma kibontása, értelmezése az emeleti téregységben kapott helyet – az 1981-es Bartók-mappa például egy Bartók-kultuszhoz kötődő projekt volt, az 1985-ös Vega-mappa az univerzum ritmusát tárja a látogató elé. Utóbbi is a Helikon Kiadóval együttműködve készült el. A kurátor kiemelte Fajóék szitamappáinak nagyszerű minőségi kivitelezését is. 

Fajó János és Victor Vasarely mindketten szenzációsak, hát még együtt. Nemcsak osztoztak a modern esztétikai formák világhódító erejének felismerésében, de aktívan tettek is érte. Rendkívül izgalmas, hogy a kettejük együttműködéséből született műtárgyakat bemutathatjuk a látogatóknak, és valóban egy eddig el nem mesélt történetet tárhatunk eléjük

— vallja Vékony Délia, a HAB művészeti igazgatója. 

 A bolygó meghódítása
kiállítás
Victor Vasarely és Fajó János motívumkincseivel, alkotásmódjaival is megismerkedhetünk a tárlaton. Fotó: Teknős Miklós

A két, külön-külön is meghatározó alkotó együttműködését bemutató tárlat egészen szeptember 18-ig látogatható a HAB-ban, mely intézmény a hazai és régiós kortárs művészeti szcéna helyzetének javítását tűzte ki fő céljául.  

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.