Kiutasították az orosz védelmi attasét az Egyesült Királyságból + videó

„Be nem jelentett hírszerző tiszt” – így nevezte James Cleverly brit belügyminiszter Oroszország védelmi attaséját, akit kémkedésre hivatkozva utasítottak ki szerdán az Egyesült Királyságból. Az üggyel kapcsolatban már Andrej Kalin orosz nagykövetet is bekérette a brit kormány, hogy tájékoztassa az intézkedésekről. A diplomata kiutasítása mellett az orosz nagykövetség ingatlanjait, valamint a diplomáciai vízumok kiadását is érintik a korlátozások.

2024. 05. 08. 20:42
Az orosz nagykövetség épülete Londonban 2024. március 13-án. Fotó: Justin Tallis Forrás: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kiutasították az Egyesült Királyságból az orosz nagykövetség egy fontos diplomatáját, a védelmi attasét – számolt be szerdán a Politico brüsszeli hírportál. Értesüléseik szerint az ügy hátterében az áll, hogy a diplomata kémkedett Oroszországnak.

A BBC brit közszolgálati média továbbá arra hívta fel a figyelmet, London több orosz diplomáciai létesítményt is bezár, emellett korlátozza a diplomáciai vízumok kiadását orosz állampolgárok számára.

James Cleverly brit belügyminiszter szerdán a parlament alsóházában beszélt az ügyről, felszólalásában „be nem jelentett katonai hírszerző tisztnek” nevezte a védelmi attasét.

– Az Oroszországnak szóló üzenetünk világos. Állítsák meg ezt az illegális háborút, vonják ki csapataikat Ukrajnából, szüntessék be ezt a rosszindulatú tevékenységet – tette hozzá. A belügyminisztérium közleménye szerint a diplomata kiutasítása „az orosz hírszerzési műveleteket és felszámolását” célozza. A védelmi attasé ügyében Andrej Kelin orosz nagykövetet is beidézte a kormány.

Ma az Egyesült Királyság beidézte az orosz nagykövetet, hogy tájékoztassa őt a megtett intézkedésekről, valamint megismételje, hogy London nem fogja tolerálni Oroszország ilyen cselekedeteit

– idézték orosz híroldalak a brit külügyminisztérium közleményét.

Moszkva részéről Marija Zaharova külügyi szóvivő nyilatkozott a fejleményekkel kapcsolatban: „Oroszország megfelelő választ fog adni” – fogalmazott. A védelmi attasé kiutasítására azt követően került sor, hogy öt embert azzal vádoltak meg, Oroszország nevében összeesküvésre készültek. Moszkva és London között az orosz–ukrán háború kitörése óta meglehetősen sokat romlott a viszony: tavaly már az orosz külügyminisztérium is korlátozásokat vezetett be az Oroszországban szolgáló brit diplomatákkal szemben, legutóbb pedig David Cameron brit külügyminiszter arról beszélt, engedélyezik, hogy brit fegyvereket vessenek be az ukránok orosz területeken.

Borítókép: Az orosz nagykövetség épülete Londonban 2024. március 13-án (Fotó: AFP/Justin Tallis)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.