Németország legalizálná az abortuszt a terhesség első 12 hetében is

Németországnak fel kellene oldania a terhesség első 12 hetében az abortuszra vonatkozó összes korlátozást, de a magzat életképessége után, azaz a 22. hét körül meg kellene tartania az eljárásra vonatkozó tilalmat – közölte hétfőn egy kormány által kinevezett bizottság.

Forrás: Reuters2024. 04. 16. 19:21
Pregnancy test
Illusztráció A terhességi teszt két csíkkal jelzi a terhességet. Fotó: Hendrik Schmidt Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Németországban a nőknek jelenleg a magzat 12. hetéig a legális abortuszhoz tanácsadásra kell járniuk, ezalól csak az erőszakos bűncselekmények áldozatai kivételek, illetve az abortusz akkor lehetséges, ha az anya élete veszélyben van, írta a Reuters.

Liane Woerner (Forrás: Facebook/Liane Woerner)

Az abortusz alapvető jogellenessége a terhesség korai szakaszában tarthatatlan

– mondta Liane Woerner, a Konstanzi Egyetem jogászprofesszora, az orvosi, pszichológiai, etikai és jogi szakértőkből álló 18 tagú testület tagja.

A törvényhozóknak lépniük kellene, és legálissá és büntethetetlenné kellene tenniük ezeket az abortuszokat

 – tette hozzá.

Olaf Scholz kancellár kormányán múlik, hogy elfogadja-e a szakbizottság tanácsát.

Report of the Commission on Reproductive Self-Determination
Karl Lauterbach (SPD) szövetségi egészségügyi miniszter beszél a reproduktív önrendelkezéssel és a reproduktív orvoslással foglalkozó bizottság zárójelentéséről (Fotó: DPA Picture-Alliance/AFP/ Britta Pedersen)

Karl Lauterbach egészségügyi miniszter szerint „azonnali cselekvésre van szükség” a nők abortuszhoz való hozzáférése és a nem kívánt terhességgel küzdő nők megfelelő ellátása tekintetében, különösen az ország vallási szempontból konzervatív déli részén. Azonban sem Lauterbach, sem az illetékes igazságügyi és családügyi miniszterek nem adtak határidőt a törvénytervezet elkészítésére.

Amire nincs szükségünk, az egy újabb vita, amely megosztja a társadalmat, mint az Egyesült Államokban és Lengyelországban. Részletesen meg fogjuk vitatni, majd javaslatot teszünk, hogy a kormány és parlament hogyan kezelje ezt a kérdést

– mondta.

A jelenlegi német kormány ciklusa 2025-ben ér véget, a konzervatív ellenzék egyes tagjai kijelentették, hogy a tervezett reformot az alkotmánybíróság elé viszik.

Az abortuszhoz való jog megosztó kérdéssé vált a választók körében az Egyesült Államokban és több európai országban.

Egy fiatal férfi keresztet tart, miközben részt vesz a March of Life – életpárti szervezeteknek az abortuszjogok liberalizálása elleni tüntetésén Varsóban, 2024. április 14-én (Fotó: AFP/Wojtek Radwanski)

Az abortusztörvények 2021-es lengyelországi felülvizsgálata címlapokra került, mivel a konzervatív politika gyökeret vert Európa egyik leghithűbb katolikus országában. Az év elején Emmanuel Macron francia elnök azt mondta, hogy azt szeretné, ha az Európai Unió az alapjogi chartában garantálná az abortuszhoz való jogot.

Franciaország a világon az egyetlen, ahol az alkotmányban rögzítették, hogy a nők szabadon dönthetnek a terhesség megszakításáról. 

Ezen alkotmánymódosításra idén a nemzetközi nőnapon került sor, a Francia Püspöki Konferencia kifejezett kérése és tiltakozása ellenére. A francia főpásztorok akkori közleményükben ezt írták:

a francia alkotmánynak a nők és gyermekek védelmét kellene inkább a középpontba helyeznie.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: DPA Picture-Alliance/AFP/Hendrik Schmidt)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.