A német AfD berúgta a kampánymotort

A hétvégén tartotta választási kampánynyitó értekezletét az Alternatíva Németországért. A párt a június 9-i európai uniós parlamenti, valamint az őszi tartományi választásokról szólva az ellenük irányuló támadások kapcsán az egységüket és kormányzóképességüket hangsúlyozta.

Forrás: Tagesschau2024. 04. 29. 9:00
AfD European election campaign
Tino Chrupalla, az Alternatíva Németországért (AfD) párt nemzeti szóvivője felszólal a Donauhalle-ben, a párt európai választási kampánya során. Fotó: Bernd Weissbrod Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Alternatíva Németországért (AfD) párt a baden-württembergi Donaueschingenben indította el kampányát az európai parlamenti választásokra. Az AfD vezető politikusainak esetleges oroszországi és kínai érintettségéről szóló hírek után Tino Chrupalla pártelnök egységre szólította fel pártját, írta a Tagesschau.

Tino Chrupalla, az Alternatíva Németországért (AfD) párt nemzeti szóvivője felszólal a Donauhalle-ben, a párt európai választási kampánya során. (Fotó: dpa Picture-Alliance/AFP Bernd Weissbrod)
Tino Chrupalla, az Alternatíva Németországért (AfD) párt nemzeti szóvivője felszólal a Donauhallében, a párt európai választási kampánya során (Fotó: dpa Picture-Alliance/AFP Bernd Weissbrod)

A választási kampányt arra fogjuk használni, hogy megmutassuk, nem lehet minket ilyen gyorsan megbuktatni, és hogy egységesek vagyunk.

– mondta Chrupalla beszédében.

A választási kampánynyitót beárnyékolták a két csúcsjelöltről, Krahról és Bystronról szóló hírek.  Az AfD európai parlamenti választásokon induló listavezetője, Maximilian Krah és a választási lista második helyezettje, Petr Bystron hetek óta az oroszbarát hálózatokkal való lehetséges kapcsolataik miatt kerültek a címlapokra. Chrupalla pártelnök ennek kapcsán egy „politikai thrillerről” beszélt.

Az esetleges pénzkifizetésekről szóló jelentések nyomán az ügyészség jelenleg is vizsgálja, hogy Krah ellen vizsgálatot kell-e indítani, az egyik alkalmazottja ellen pedig szerdán elfogatóparancsot adtak ki kémkedés gyanúja miatt.

Sem Krah, sem Bystron nem jelent meg a kampánynyitó rendezvényen, de kategorikusan tagadják az ellenük felhozott vádakat.

Biztosítani fogjuk, hogy az AfD-ben a véleményeket és pozíciókat soha nem lehet megvásárolni.

– mondta Chrupalla. Bárkinek, akiről bebizonyosodna, hogy megvásárolható, mennie kell, tette hozzá a pártelnök, aki szerint ha az ellenük hozott vádak megdőlnek, az AfD erősebb lesz mint valaha.

Björn Höcke, az AfD türingiai elnöke. (Fotó: dpa Picture-Alliance/AFP Bodo Schackow)
Björn Höcke, az AfD türingiai elnöke (Fotó: dpa Picture-Alliance/AFP Bodo Schackow)

Björn Höcke, az Alternatíva Németországért türingiai vezetője is megerősítette pártja kormányzási szándékát a piffelbachi tartományi pártértekezleten.

2024. szeptember 1-je után senki sem fog tudni átlépni rajtunk. 

– mondta Höcke a szombati konferencián, írta az MDR.dr.

A türingiaiak változást akarnak. Nem fogadják el többé, hogy az állam legerősebb pártját kizárják a kormányzati részvételből, hangsúlyozta.

Höcke szintén tagadta az orosz befolyást és azt mondta, nem tudott arról, hogy a Kreml állítólagosan egy iránymutató dokumentumot adott volna ki az AfD részére.

Borítókép: Tino Chrupalla, az Alternatíva Németországért (AfD) párt nemzeti szóvivője felszólal a Donauhallében, a párt európai választási kampánya során (Fotó: dpa Picture-Alliance/AFP/Bernd Weissbrod)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.