Végleg eldőlhet az orosz–ukrán háború, a döntés Putyin kezében van + videó

Hamarosan véget érhet az orosz–ukrán háború, ha Oroszország valóban egy nagyobb nyári offenzívára készül. Az ukránok ugyanis most annyira meggyengültek, hogy képtelenek lennének tartani a védelmi vonalakat egy nagyobb támadás esetén. Ezt maga Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is elismerte egy televíziós interjúban, de a nemzetközi sajtó is ezen a véleményen van.

2024. 03. 28. 16:11
Az ukrán katonák számára már a lövészárkok sem jelentenek feltétlen menedéket (Fotó: Diego Herrera Carcedo / ANADOLU / Anadolu via AFP)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem kizárt, hogy nyáron egy újabb nagy orosz offenzíva kezdődik, legalábbis erről értekezik a The Economist brit lap. A cikk szerzői rámutatnak, hogy a tavasz valamivel csendesebben zajlik a közvetlen frontvonalakon az orosz–ukrán háborúban, tekintve, hogy a lőszerek és felszerelések utánpótlása akadozik ukrán részről.

Lassan halad az ukrán katonák kiképzése, a fronton pedig nincs elég ember (Fotó: ANADOLU/Anadolu via AFP/Diego Herrera Carcedo)

De ez nem lesz tartós. Ahogy a tavasz nyárba fordul, félő, hogy Oroszország újabb nagy offenzívát indít, ahogy tavaly is tette. Ukrajna képessége, hogy ezúttal visszatartsa, most sokkal kevésbé tűnik biztosnak, mint akkor. Ezért sürgősen több csapatot kell mozgósítania, és erősebb védelmi vonalakat kell kiépítenie

– olvasható a brit lap cikkében, amelyben azt is kijelentik a szerzők, hogy a szükséges európai és amerikai katonai segítség késlekedése óriási kockázatokat rejt magában, mivel Oroszország áttörhet Ukrajna nem megfelelő védelmi vonalain. A szerzők azt is írják, hogy Ukrajna nagyon későn készül megerősíteni a védelmi pozícióit. A kormány még mindig egy újabb ellentámadásról álmodik, valamint retteg a gondolattól, hogy a jelenlegi frontvonal végül országhatárrá válik.

Mindeközben Volodimir Zelenszkij ukrán elnök arra figyelmeztetett a CBS amerikai tévécsatornának adott interjúban, hogy az ukrán védelem képtelen lesz feltartóztatni egy nagyobb orosz offenzívát. Azt mondta, hogy ez május vége vagy június körül várható.

Zelenszkij szerint leginkább amerikai Patriot rakétavédelmi rendszerekre és több lőszerre van szükség. Bár hálás az eddigi több milliárd dolláros amerikai támogatásért, azt mondta, hogy az amerikai kormány megfontolhatná, hogy fokozza a segélyezést.

Legyünk őszinték, a pénz, amelyet a kongresszus, a kormányzat oszt ki, nyolcvan százaléka az Egyesült Államokban marad. A lőszer hozzánk érkezik, de a gyártás ott történik, a pénz pedig az Egyesült Államokban marad

– világított rá az ukrán elnök, aki megjegyezte azt is, hogy az izraeli–palesztin háború elterelte a világ figyelmét – és az amerikai segélyeket – az orosz–ukrán háborúról.

Zelenszkij végül kitért arra, hogy Vlagyimir Putyin nem áll meg Ukrajnában, ha legyőzi az ukránokat. – Jelenleg mi vagyunk porondon, aztán Kazahsztán, aztán a balti államok, aztán Lengyelország, majd Németország következhez – mondta az ukrán államfő.

Borítókép: Az ukrán katonák számára már a lövészárkok sem jelentenek feltétlen menedéket (Fotó: ANADOLU/Anadolu via AFP/Diego Herrera Carcedo)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.