Nagy csatára készül az iszlámmal Franciaország

Beperelné a francia kormány azt a tinédzser lányt, aki azt hazudta, egy szóváltás során iskolájának igazgatója megütötte őt, amiért az iszlám vallás hagyományait követve fejkendőt viselt. Az intézmény vezetője azóta temérdek halálos fenyegetést kapott, letartóztatásokra is sor került. A nyugat-európai ország 2004 óta küzd a szekularizmus nevében, és az elmúlt két évtizedben sorra hozott olyan törvényeket, melyek tiltják a vallási szimbólumok megjelenését az állami iskolákban.

2024. 03. 28. 7:28
Diáklányok a Koránról szóló órán vesznek részt egy franciaországi iskolában 2020. október 28-án. Fotó: Philippe Desmazes
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Az állam mindig ki fog állni azon hivatalnokok mellett, akik a frontvonalban szembesülnek a szekularizmus megsértésével és az iszlamista kísérletekkel az oktatási intézményeinkben – nyilatkozta Gabriel Attal francia miniszterelnök a TF1 helyi televíziós csatorna szerda esti híradójában.

A kormányfő egy február 28-i ügyre reagált, mely során egy muszlim tinédzser lány rossz bánásmóddal vádolta meg annak a párizsi iskolának az igazgatóját, ahová járt. Elmondta, az igazgatóval heves szóváltásba keveredtek, amiért az iszlám hagyományait követve fejkendőt viselt. A lány állítása szerint kötelezte az igazgató a kendő levételére, és még meg is ütötte őt.

Az eset után az iskolaigazgató temérdek halálos fenyegetést kapott, még a közöségi médiába is címeztek neki durva üzeneteket, végül a lemondás mellett döntött.

Levelében azzal magyarázta döntését, aggódik saját és az intézmény biztonsága miatt is. Kollégáinak címzett üzenetében tudatta, az iskola élén hat évet töltött, a közoktatásban pedig 45 évet. Francia sajtóhírek szerint a fenyegetések miatt két embert őrizetbe vettek, az oktatási minisztérium közölte, egyikőjük sincs kapcsolatban az iskolával. Egyikőjük egy 26 éves férfi, akinek áprilisban kell bíróság elé állnia.

A BBC brit közszolgálati média cikkében részletezte a február végi esetet: értesüléseik szerint az igazgató három diáklányt kért meg arra, tartsák be a törvényt. Ketten eleget tettek a kérésnek, ám a harmadik lány már nem. Franciaország 2004 óta a szekularizmus nevében sorra hozott olyan törvényeket, melyek tiltják a vallási szimbólumok megjelenését az állami iskolákban: az iszlám fejkendőket még 2004-be kitiltották az iskolákból, 2010-ben a teljes arcot eltakaró kendőket tiltották be a nyilvános helyeken. Tavaly nyár óta a köntösszerű abajákat sem lehet viselni az állami iskolákban.

Az ügyben nyomozás indult, és ez idáig nem találtak arra vonatkozó bizonyítékot a hatóságok, hogy az egyik diákot megütötte volna az igazgató. Jobb- és baloldali politikusok is sorra fejezték ki felháborodásukat, mondván, egy gyűlöletkampány vetett véget egy tanár karrierjének.

Ez a kormány képtelen megvédeni az iskoláinkat

– fogalmazta meg kritikáját a jobboldali Marine Le Pen közösségi oldalán.

Más politikusok szerint a február végi eset az iszlám megerősödésének és térhódításának újabb jele. A BBC közlése szerint szerdán több párizsi iskolát be kellett zárni, mert bombafenyegetéseket kaptak, feltételezések szerint iszlám szélsőségesektől. Múlt héten is sor került hasonló esetre: akkor mintegy harminc intézményt fenyegettek meg, ám az üzenethez egy lefejezésről készült videót is csatoltak. Franciaországban az utóbbi időben több incidensre is sor került, és a hatóságok Samuel Paty 2020-ban történt brutális kivégzése óta sokkal komolyabban foglalkoznak a halálos fenyegetésekkel.

Borítókép: Diáklányok a Koránról szóló órán vesznek részt egy franciaországi iskolában 2020. október 28-án (Fotó: AFP/Philippe Desmazes)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.