Két hónapig sem húzná a brit hadsereg az oroszok ellen

Lesújtó véleményt fogalmazott meg a hadsereg állapotáról a brit vezérkari főnök helyettese.

2024. 03. 27. 17:43
null
A 62 Gun Royal Salute is fired from Tower Wharf, beside The Tower of London by the Honourable Artillery Company, British Army, taking place to mark the first anniversary of His Majesty The King's accession to the throne, in London on September 8, 2023. Britain on Friday, September 8, mark the first anniversary of Queen Elizabeth II's death but commemorations will be low-key with no official public events planned. (Photo by Daniel LEAL / AFP) Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagy-Britannia legfeljebb két hónapig húzná Oroszország ellen egy nyílt háborúban – ismerte el a Daily Mail tudósítása szerint Rob Macgowan, a vezérkari főnök helyettese. A téma egy parlamenti bizottsági meghallgatáson került szóba, ahol egy konzervatív képviselő arról faggatta, hogy egy elhúzódó háború esetén valóban kifogynának-e munícióból és tartalékokból. A katona sietett hozzátenni, ez nem jelenti azt, hogy ne állnának készen a háborúra. 

Már csak azért sem, mert szinte elképzelhetetlennek tartott egy olyan forgatókönyvet, mikor nyílt háborúba keverednek Oroszországgal, de a kollektív védelmet biztosító ötödik cikkely értelmében ne tudnák maguk mögött a NATO-t.

Kétségtelen, hogy mivel Nagy-Britanniát és Oroszországot néhány ezer kilométer elválasztja egymástól, nehezen elképzelhető olyan, hogy a felek nyílt konfliktusba keverednek a katonai szövetség érintettsége nélkül.

A felvetés ebben az értelemben inkább elméleti, a lényeg a brit védelmi kiadásokról szól. Brit képviselők már korábban arra figyelmeztettek, hogy jelenleg Nagy-Britannia biztonsága nagymértékben szövetségeseitől függ. 

Nagy-Britannia egyébként már most is teljesíti azt a NATO-célkitűzést, hogy GDP-arányosan két százalékot költsön védelemre: jelenleg 2,07 százalékot fordítanak erre a célra. Ezt szeretnék 2,5 százalékra emelni, „amennyiben a gazdasági lehetőségek megengedik”. 

A költségvetés ráadásul csak egy dolog. Az utóbbi években számos bírálatot megfogalmaztak, amiért az egykor a fél világot uraló hadsereg leépült. Ennek legutóbbi, kínos fejezete volt, mikor a brit repülőgép-hordozó hajó műszaki hiba miatt nem tudott elindulni a NATO-gyakorlatra.

 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.