Európai parlamenti képviselőket fizethettek az oroszok

A belga miniszterelnök, Alexander De Croo állt elő a vádakkal, de neveket nem mondott egyelőre.

Forrás: Politico2024. 03. 29. 15:38
Alexander De Croo belga miniszterelnök szerint fizetést kaptak az uniós törvényhozók az orosz propaganda terjesztéséért. Fotó: FREDERICK FLORIN
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kiderült, hogy Oroszország európai parlamenti képviselőket keresett meg és fizetett azért, hogy azok népszerűsítsék az orosz propagandát Brüsszelben – mondta Alexander De Croo belga miniszterelnök hazája parlamentjében a külföldi beavatkozásról folytatott vitában. Tette mindezt anélkül, hogy megnevezte volna a képviselőket.

De Croo korábban arról is beszélt, hogy ezen a héten „szoros együttműködés alakult ki” a belga és a cseh titkosszolgálatok között egy orosz propagandahálózat szétzúzására.

A belga miniszterelnök szóvivője a Politicónak azt mondta, a miniszterelnök a cseh kormány azon döntésére utalt, amely szankcionálja a Voice of Europe híroldalt, amely Prága szerint egy oroszbarát befolyásolási akció része.

A cseh külügyminisztérium szerdán bejelentette, hogy szankcionálta Viktor Medvedcsuk ukrán oligarchát, Vlagyimir Putyin orosz elnök szövetségesét. A sajtóközlemény szerint Medvedcsuk a Voice of Europe segítségével „orosz befolyási hadműveletet” folytatott Oroszországból cseh területen.

Petr Fiala cseh miniszter elnök a héten arról beszélt, hogy a hatóságok felszámoltak egy oroszbarát hálózatot, amely olyan befolyási műveletet próbált létrehozni, amely biztonsági következményekkel járt volna a Cseh Köztársaságra és az EU-ra nézve.

Ez a döntés Csehország biztonsági érdeke, valamint hozzájárul a közelgő európai parlamenti választások demokratikus jellegének védelméhez – tette hozzá a cseh külügyminisztérium.

A Voice of Europe oldala jelenleg nem érhető el, és az X-en  szerda óta nem tettek közzé bejegyzést.

Delphine Colard, az Európai Parlament helyettes szóvivője elmondta, hogy a parlament jelenleg „vizsgálja a cseh hatóságok megállapításait” a Voice of Europe kapcsán.

Borítókép: Alexander De Croo belga miniszterelnök szerint fizetést kaptak az uniós törvényhozók az orosz propaganda terjesztéséért (Fotó: Frederick Florin/AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.