Olcsóbban tankolhatunk szerdától

Januártól mostanáig a literenkénti benzinár 105, a dízelár pedig 56 forinttal nőtt.

2024. 04. 29. 10:50
Male,Hand,Close-up,Refueling,A,Black,Car.,Higher,Oil,Prices, benzin, tankolás, benzinkút
illusztráció Fotó: Shutterstock
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Folytatódik az üzemanyagárak csökkenése Magyarországon – derült ki a Holtankoljak.hu friss adatközléséből. Az üzemanyagár-figyelő blog szerint ugyanis május 1-jén csökken a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára is, mégpedig bruttó 3-3 forinttal.

A hét közepén az alábbi átlagárakat tapasztalhatjuk a kutakon:

  • 95-ös benzin – 644 Ft/liter,
  • gázolaj – 630 Ft/liter. 

Jelenleg ugyanez 647, illetve 633 forint/liter és kedd éjfélig tehát így is marad, aztán lép életbe a most meghirdetett új árazás. Fontos hangsúlyozni, hogy átlagárakról van szó, amelyektől a tényleges kiskereskedelmi árszint, jellemzően lefelé, eltérhet. Az autópályák mellett viszont nagyjából 50 forinttal drágább az üzemanyag literje. Mindenesetre az idén eddig, tehát januártól mostanáig nagykereskedelmi szinten

a literenkénti benzinár 105, a dízelár pedig 56 forinttal nőtt,

jóllehet ebből 41 forint a kötelező januári jövedékiadó-emelésre vezethető vissza. Ezt leszámítva 64 és 15 forint plusz figyelhető meg a benzinnél, illetve a dízelnél. A nagyjából 60–100 forint körüli literenkénti drágulás után egy átlagos, 50 literes tankolás 3000-5000 forinttal kerül többe most, mint tavaly decemberben – írja a Világgazdaság.

 

Az elmúlt hetek attól voltak hangosak, hogy a kormány döntést hozhat arról, beavatkozzon-e a magyar üzemanyagpiacon, mert a hazai átlagárak meghaladják a régiós átlagot. Ez egyelőre elmaradt, a kabinet kéthetes türelmi időt adott a hazai üzemanyagpiac szereplőinek, hogy visszahúzzák a régiós átlagra a magyar árakat. Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter erre vonatkozó bejelentése csütörtökön érkezett meg, azóta ez az első, hogy a kereskedők új üzemanyagárakat hirdettek meg.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.