Zöldenergia: a következő években jöhet az igazi áttörés Európában

Az Európai Unió ambiciózus célkitűzése, hogy 2030-ra a megújuló forrásokból származó energia aránya elérje a legalább 32 százalékot, ami tükröződik a tagállamok energiapolitikai intézkedéseiben és beruházásaiban. Az évtizedek során az energiaforrások összetétele jelentősen átalakult, a változásokat az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzése foglalta össze. A kutatás rámutatott: az energiatárolás szerepe is egyre fontosabbá válik, mivel a különböző energiaforrások integrálása és a folyamatos ellátás biztosítása kiemelt prioritás lesz.

2024. 03. 28. 5:35
Renewable energies
Illusztráció Fotó: Europress/AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Bár a vízenergia aránya az európai megújuló energiatermelésben csökkenő tendenciát mutat, kilenc európai országban és az unióval határos Grúziában továbbra is ez a domináns megújuló energiaforrás. Ezen országok között szerepelnek viszonylag kisebb lakosságú államok, valamint jelentős ipari hatalmak, úgymint Svédország és Ausztria. Ezenfelül a vízenergia kulcsszerepet játszik Izlandon, Norvégiában, Portugáliában, Törökországban, Franciaországban, Horvátországban, Montenegróban és Albániában is  – olvasható az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzésében

A vízenergia-termelés arányának csökkenése ellenére, 2022-re az európai vízenergia-kapacitás összességében elérte a 258 gigawattot, ami jelentős növekedést jelent a 2000-es évek elejéhez képest, csaknem másfélszerese az akkori kapacitásnak. Ezen belül Norvégia áll az élen Európában 33,8 gigawattos kapacitásával, ezt követi Törökország 32,1 gigawattal, majd Franciaország 25 gigawattal.

Az elmúlt két évtizedben a szélenergia előkelő helyet foglalt el a megújuló energiaforrások között, és négy országban – Spanyolországban, Dániában, Litvániában és Luxemburgban – a legjelentősebb megújuló energiaforrássá vált. Az Európai Unióban a szélenergia teljes termelése 2022-ben átlépte a 419,5 terawattórát, ami kiemelkedő mérföldkő a szélenergia hasznosításában. Ebben az évben Németország állt az élen 125 terawattórával, amely számottevő, majdnem kétszerese a második helyezett Spanyolország termelésének. Franciaország és Svédország szorosan követte őket, míg a további vezető tagállamok hasonló, mintegy húsz terawattóra körüli termeléssel büszkélkedhettek.

Az elmúlt két évtized során a szélenergia előkelő helyet foglalt el a megújuló energiaforrások között. Fotó: Reuters

Az elemzés rámutat, hogy Európa jelentős előrelépést tett a napenergia területén 2023-ban, 55,9 gigawatt új kapacitással bővítve, ami negyven százalékkal magasabb az előző évhez képest, a Solar Power Europe legutóbbi jelentése alapján. Az elmúlt két év során a piac mérete megduplázódott, ám az iparági szövetség szerint a következő években lassulás várható. A gazdaságkutató alapítvány szerint az elmúlt évek bővülése tükrözi az Európai Unió tagállamainak napenergia iránti folyamatos elköteleződését, valamint a zöldenergiára való átállás stratégiai fontosságát. Így 2022-ben az unió országai összesen 32,8 gigawatt napenergia-kapacitást adtak hozzá, amivel tovább erősítették az európai napenergia-piacot. Ebben a kontextusban Németország áll az élen 67,4 gigawattos kapacitásával, ezt követi Olaszország, Hollandia és Spanyolország. Magyarország is kiemelkedő teljesítményt nyújtott, 2022-ben már több mint négyezer megawatt napenergia-kapacitással rendelkezve, amivel bekerült a legnagyobb kapacitású tagállamok közé.

A következő években várhatóan tovább növekszik a megújuló energiaforrások kapacitása, és az Európai Unió által szén-dioxid-mentesnek minősített atomenergia is egyre fontosabbá válik az energiamixben.

Az amerikai Energiainformációs Ügynökség (EIA) globális előrejelzése alapján, 2050-re a napenergia állhat az élen. Az sem kétséges, hogy az energiatárolás szerepe is egyre fontosabbá válik, mivel a különböző energiaforrások integrálása és a folyamatos energiaellátás biztosítása kiemelt prioritás lesz. 

Európa kiemelkedő helyzetben van az elektromosenergia-tárolási kapacitások fejlesztésében, és a közeljövő kulcsfontosságú lehet abban, hogy az élre kerüljön ezen a stratégiai területen, ami létfontosságú az energiabiztonság szempontjából és az autóipar átalakításában. Jelenleg a világ elektromosenergia-tárolási kapacitásainak jelentős része, több mint harminc százaléka az Egyesült Államokhoz köthető, míg Kína és Európa rendre 21 és 19 százalékkal részesednek ebből a piacból. Az amerikai dominancia azonban kevésbé érzékelhető a vezető akkumulátorgyártók körében, ahol a kínai CATL 2023 végére uralta a lítiumion akkumulátorok piacát, ezt követi a BYD és az LG Energy Solution.

Ezek a vállalatok már Magyarországon is jelen vannak, bár a BYD inkább az autógyártás területére összpontosít – ismertette az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.