Egyoldalú bérfejlesztésről döntött a kecskeméti Mercedes-gyár vezetősége

Tavaly október óta tartanak a bértárgyalások, közös megállapodás most sem született.

2024. 03. 28. 11:15
LUS_6443_
autógyárA Mercedes új, teljesen elektromos SUV modellje, az EQB a sorozatgyártás megindítását bejelentő ünnepsége.
Kecskemét, Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. A képen: gyár belső Fotó: Világgazdaság/Kallus György
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több mint öt hónap és a szakszervezetekkel lefolytatott tizenöt tárgyalási forduló után egyoldalú bérfejlesztésről döntött a kecskeméti Mercedes-Benz gyár vezetősége. 

A csomag 2024. április 1-jétől nyolcszázalékos, 2025. április 1-jétől pedig további ötszázalékos alapbéremelés mellett egyéb juttatásokat is tartalmaz – közölte az MTI-vel csütörtökön a kecskeméti gyár  kommunikációját ellátó társaság.

A tájékoztatás felidézi, hogy a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. (MBMH) tavaly a vállalat 2022-es eredményei alapján minden munkavállalónak bruttó 870 ezer forintot fizetett ki. A 2023-as eredmények után az idén ez az összeg bruttó 1 millió 90 forint lesz, amit a jövő héten kapnak meg a dolgozók.

A bértárgyalásokon 2023. októbere óta nem született megállapodás a tárgyalópartnerekkel. Tizenöt tárgyalási forduló után a legutóbbi, kedden tartott találkozó sem vezetett megállapodáshoz.

A vezetőség által elfogadott teljes csomag az alapbéremelés mellett az úgynevezett  vakációs juttatás összegét 25 százalékkal megemelte,  a kifizetését július elején teljesíti a vállalat. A csomag részeként 2024-ben és 2025-ben összesen háromszázezer forint értékű egyszeri kifizetésben részesülnek a munkavállalók két, egyenként 150 ezer forintos lépcsőben.

Változatlanul megmaradnak az egyéb kiegészítő juttatások is, mint például az év végi 13. havi fizetés – tették hozzá.

A kecskeméti Mercedes-Benz gyárban több mint 4500 ember dolgozik. A vállalat vezetésének meggyőződése szerint a tárgyalások lezárása és az egyoldalú bérrendezés a legjobb megoldás a kecskeméti csapat számára – olvasható a közleményben.

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.