Eltűnt a parlamentből a Momentum, pánikszerűen gyűjtik az aláírásokat

A párt politikusai a parlamenti munka helyett tűzoltásba kezdtek.

2024. 04. 29. 16:28
DONÁTH Anna Júlia; Cseh Katalin
Fotó: Illyés Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyre nagyobb bajban van a Momentum, a párt támogatottsága Magyar Péter megjelenését követően zuhanni kezdett, ennek pedig mostanra már komoly következményei is vannak. 

A párt ugyanis mostanáig sem adta le az európai parlamenti választásokon való elinduláshoz szükséges 20 ezer aláírást a Nemzeti Választási Irodánál. 

Emellett pedig lapunk forrásai szerint a Momentum az önkormányzati választáson való elinduláshoz szükséges aláírásokat sem tudta mostanáig összegyűjteni jó néhány településen, így a párt országgyűlési képviselői is kénytelenek voltak országszerte segíteni az aláírásgyűjtésben. 

A Momentum hiányát a parlamentben Simicskó István, a KDNP frakcióvezetője is felfedezte, aki azt mondta, 

nagy a baj, ha egy parlamenti frakció nem jelenik meg az Országgyűlésben

A politikus kifejtette, vannak olyan ülésnapok, amik reggel kilenckor kezdődnek, az pedig már megszokott, hogy ez túl korai a Momentum képviselőinek, ám most a 13 órás üléskezdésre sem sikerült felébredniük, ami arra utal, hogy tényleg nagy a politikai probléma a pártban. 

Sokat nem vesztettünk vele, de megjegyzendő, hogy a Momentum politikusai nem vesznek részt a parlamenti munkában

 tette hozzá. Amint arról már korábban is beszámoltunk, úgy tűnik, a Momentumnál komoly nehézséget okoz a megfelelő számú ajánlás összegyűjtése, legalábbis ez derül ki abból levélből, amelyet a napokban küldtek el támogatóiknak. 

Az Európai Parlament tagjainak választásán kizárólag pártok állíthatnak listát. Ehhez 20 ezer aláírást kell összegyűjteniük országosan. Mivel az önkormányzati és az európai parlamenti választások egy napon lesznek, ezért a pártoknak és jelölteknek a helyhatósági választás kapcsán is ajánlásokat kell gyűjteniük. A pártok ezt az akadályt különböző eszközökkel igyekeznek megugrani, ám van, amelyiknek mindez komoly problémát okoz.

Pánik a Momentumnál

Úgy tűnik, hogy a Momentum Mozgalom haldoklása látványos szakaszába lépett. A párt egy kétségbeesett üzenetben fordult támogatóihoz. „Mivel a Fidesz egy napra rakta a két választást, az ajánlásgyűjtés a szokottnál nehezebb, mert több tízezer aláírást kell kérnünk, ráadásul többféle ívre is. Ezért fontos, hogy te is támogass minket egy ajánlással” – írták. 

 

A Nézőpont Intézet április elején közzétett felmérése szerint a 2019-es kettő helyett a Momentum a jelenlegi állás szerint egyetlen mandátumot sem tudna Brüsszelben szerezni. Így a budapesti olimpia ellen szerveződött párt akár a párizsi olimpia előtt elveszítheti jelentőségét a baloldalon, és a többi, futottak még párttal kerülhet egy súlycsoportba.
 

Borítókép: Donáth Anna és Cseh Katalin (Fotó: MTI/ Illyés Tibor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.