Dömötör Csaba: Magyarország ellenáll a háborús áramlatnak

Az államtitkár a parlamentben leszögezte, hogy dolgozik egy gépezet, ami azt akarja elérni, hogy hazánk változtassa meg a békepárti álláspontját.

2024. 04. 29. 15:29
DÖMÖTÖR Csaba
Budapest, 2024. április 8. Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára (k) napirend előtti felszólalásra válaszol az Országgyűlés plenáris ülésén 2024. április 8-án. MTI/Bruzák Noémi Fotó: Bruzák Noémi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A magyar kormány és a Fidesz frakciója álláspontja a háború kitörésének első napja óta világos: a béke oldalán állunk – fogalmazott Halász János, a Fidesz frakcióvezető-helyettese a parlamentben elmondott napirend előtti felszólalásában. Mint mondta, hazánk továbbra sem szállít fegyvereket és nem küld katonákat a frontra.

– Minél tovább tart a háború, annál nagyobb az eszkaláció veszélye. A nyugat-európaiak először csak sisakokat küldtek a frontra, majd lőszereket és kézifegyvereket, aztán harckocsikat és rakétákat. Mára sajnos eljutottunk oda, hogy egyes nyugati politikusok szárazföldi csapatok Ukrajnába küldéséről beszélnek – jegyezte meg a kormánypárti politikus. 

Kiemelte, hogy Emmanuel Macron francia elnök már nyíltan a harmadik világháború kitörésével számol.

– Veszélyes fordulat kezd kibontakozni a NATO vezetésében is, mivel a hónap elején tartották a külügyminiszterek találkozóját, ahol olyan előterjesztés született, amellyel a szervezet közelebb kerülhet a háborúhoz. A dokumentum szerint a NATO-nak koordinációs szerepet kell vállalnia az ukrán fegyverszállításokban és a katonák kiképzésében. Ez megdöbbentő és elfogadhatatlan – mondta Halász János. Hozzátette: Magyarország nem vehet részt sem a műveletekben, sem azok finanszírozásában.

– Ez nem Magyarország és nem a NATO háborúja 

– rögzítette a frakcióvezető-helyettes. Szót ejtett arról is, hogy a magyar baloldal még mindig háborúpárti, mivel többször is kifejezték, hogy fegyvereket vagy akár katonákat is küldene a frontra. – Ha a baloldalon múlna, Magyarország már régen belesodródott volna a háborúba – húzta alá Halász János.

Válaszában Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára elmondta: kevés ország van Európában, amelyik megpróbál ellenállni a háborús áramlatnak, de Magyarország ezek közé tartozik. 

– Folyamatosan dolgozik egy gépezet, hogy változtassuk meg ezt az álláspontunkat. Ennek megfelelően a Magyarországról szóló európai parlamenti jelentés azért is kritizálja hazánkat, mert nem adunk meg minden támogatást a háborúhoz 

– jegyezte meg. Szót ejtett arról is, hogy az Oroszország ellen hozott uniós szankciók közepette az európai gazdaság stagnál, míg az orosz gazdaság növekedése három százalék.

Simicskó István, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) frakcióvezetője a napirend előtti felszólásának a kezdetén arról beszélt, hogy a mai napig nem kaptak választ a DK-s László Imre vezette önkormányzattól, hogy miért volt pedofíliával gyanúsított alkalmazottja az egyik újbudai óvodának. A kormánypárti politikus szót ejtett az ukrajnai háborúról is, amikor azt mondta, hogy a magyar álláspont a legbölcsebb, hiszen a béke pártján áll hazánk. Mint mondta, ha a háború eszkalálódik, akkor nem zárható ki, hogy atomháború lesz, ami az emberiség végét jelentheti.

Jelezte, hogy továbbra is a béke mellett állnak és támogatják a magyar kormány békepárti álláspontját.

– Elismerjük Ukrajna önvédelemhez való jogát, de ahogy más ország, úgy Ukrajna érdekeit sem helyezhetjük Magyarország érdekei elé. Márpedig Magyarország érdeke egyértelműen a béke, ami a magyar emberek világos álláspontja. Ezt Brüsszelnek és a baloldali ellenzéknek is tiszteletben kell tartania – mondta Illés Boglárka, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatok fejlesztéséért felelős államtitkára. Kiemelte, hogy a választások közeledtével erősebb lesz a nyomás hazánkon a békepárti álláspont miatt.

Borítókép: Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára napirend előtti felszólalásra válaszol az Országgyűlés plenáris ülésén (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.