idezojelek

Vendégségben Kínából

Nehéz a kenyerük e héten a magyar médiavilág Óperenciás-tengerén túl tengődő balliberális sajtómunkásoknak.

Szőcs László avatarja
Szőcs László
Cikk kép: undefined

Nehéz a kenyerük e héten a magyar médiavilág Óperenciás-tengerén túl tengődő balliberális sajtómunkásoknak. A helyükben most vennénk ki némi szabadságot. Hiszen nagyot domboríthatnának a véleménybuborékukban azzal, hogy hazánk diplomáciailag elszigetelt, mifelénk a kutya sem jár, vagy aki mégis, az jelentéktelen, ha nem egyenesen párját ritkító pária. 

Erre fel éppen ma érkezik hozzánk napokra a világ három legfontosabb politikusának egyike, a kínai elnök, akit amúgy szívesen besuvasztanának a páriák kategóriájába a „jogállamiság” és „demokrácia” zsinórmértékei alapján, akármit jelentsenek ma már ezek a Brüsszelben elinflált hangsorok.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csakhogy fájdalom: Hszi Csin-ping elé éppen most terített vörös szőnyeget Párizsban a francia elnök (a gyertyát tartotta: Ursula von der Leyen), előzőleg pedig a német kancellár és az amerikai külügyminiszter vizitelt nála Kínában.
A világ nem fekete-fehér. A magyar–kínai kapcsolatok jelentőségének belátásához alighanem nagyobb fantázia szükségeltetik, mint egy B kategóriás hollywoodi propagandafilm megtekintéséhez, popcornnal a kezünkben. 

Hszi a világsajtó figyelmét is felkeltő magyarországi látogatása alighanem az év diplomáciai vizitje Budapesten, amelynek különleges alkalmat ad a kapcsolatok felvételének 75. évfordulója hazánk és a Kínai Népköztársaság között.

 Ugyancsak emeli a rangját, hogy kínai államfő húsz éve nem járt hazánkban, Hszi pedig – aki 2009-ben, alelnökként már tiszteletét tette a magyar fővárosban – hosszú esztendők óta egyáltalán nem látogatott el Európába. Mai lapszámunkban a publicisztikai oldal vendégszerzője maga a kínai elnök, aki stratégiai partnerségről, a többpólusú világrend igényéről és arról ír, Kína és Európa viszonyában több az egyetértés, mint a nézeteltérés.

Ez olyan alap, amire tudunk építeni. Társadalmi-politikai berendezkedésünk nem azonos Kínáéval, de nem is kell feltétlenül annak lennie. Mindkét ország gyakorlatiasan, felesleges ideológiai körítések nélkül, a nemzetközi összeköttetések (szaknyelven: az interkonnektivitás) keretébe rendezve értelmezi kapcsolatait. Ezekből kölcsönösen előnyt kovácsolhatunk. 

Az ázsiai nagyhatalom már most is az Európai ­Unión kívüli legjelentősebb kereskedelmi partnerünk, hazánk pedig ajtót nyit Peking számára az EU-ra, egy már számára is értelmezhető méretű, félmilliárdos gazdasági közösségre.

A vízummentesség és újabb közvetlen repülőjáratok indítása után Hszi mostani útján új nagyberuházás bejelentésére is számíthatunk.
Ma, a globális őrület mindennapjaiban, amikor a nyugati világot a háborús hangulatkeltés, a lassú, de biztos népességcserébe torkolló migrációs nyomás és az ember antropológiai lényegének megváltoztatása, a genderideológia uralja, a kínaiak visszafogottsága, józansága és konfuciánus kultúrájukban gyökerező önazonossága üdítő kivételnek számít. 

Minden bizonnyal a liberális világrend mindenhatóságának rögeszméjében élő mai Egyesült Államok vét stratégiai hibát azzal, hogy – szakítva Henry Kissinger reálpolitikai alapvetésével – egyszerre idegeníti el magától olyan mértékben Oroszországot és Kínát, hogy egyben össze is boronálja őket.

 A mi ellenünkben való összefogásukat márpedig sem Washington, sem az egész Nyugat nem bírja el hosszasan. Lássuk be őszintén, stratégiai értelemben Európa ma olyannyira az Egyesült Államok függeléke, hogy ez az óceán mindkét partját kínosan megterheli.
„Akinek messzi földről jött barátja akad, vajon nem örülhet-e annak?” – kérdezte anno Konfuciusz, az ókori kínai bölcs. Mi most örülünk ennek, bizakodó érdeklődéssel várva, hogyan fejlődnek, milyen irányt vesznek jövőbeli kapcsolataink.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Sitkei Levente avatarja
Sitkei Levente

Törékeny porcelán

Bayer Zsolt avatarja
Bayer Zsolt

Az ABBA-tól a nem bináris senkiig

Pilhál Tamás avatarja
Pilhál Tamás

Menetelünk az atomháborúba

Szentesi Zöldi László avatarja
Szentesi Zöldi László

„Mit röhögtök, magatokon röhögtök!”

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.