Lánczi Tamás: Ugyanolyan külföldi befolyásolási kísérlet készülhet, mint amilyennel 2022-ben próbálkoztak

A Bajnai Gordon-féle datadatos kör is része lehet a júniusi választások befolyásolására formálódó szervezkedésnek, s a 2022-es kísérletükhöz hasonlóan ismét külföldi pénzeket próbálhatnak becsatornázni az országba – jelentette ki lapunknak Lánczi Tamás, a Szuverenitásvédelmi Hivatal elnöke annak kapcsán, hogy megírtuk: Bajnaiék köre megjelent Magyar Péter mozgalma mögött. Cikkünk nyomán a hivatal vizsgálatot indított, ám nem ez volt csütörtöki tényfeltáró írásunk egyetlen következménye.

2024. 04. 19. 7:37
Magyar Péter (Fotó: Havran Zoltán) Forrás: Magyar Péter (Fotó: Havran Zoltán)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Vélhetően ugyanaz a kör igyekszik majd befolyásolni a júniusi önkormányzati képviselő-választás, valamint az európai parlamenti választás eredményét, amely a 2022-es országgyűlési voksolással összefüggésben is tett ilyen kísérletet – jelentette ki lapunknak Lánczi Tamás, a Szuverenitásvédelmi Hivatal elnöke. Szavai szerint a Magyar Nemzet április 18-án megjelent cikke alapján jutottak erre a következtetésre, ugyanis lapunk arról számolt be, hogy a Magyar Péter-féle Talpra, magyarok! nevű mozgalom mögött is a Bajnai Gordon-féle datadatos csoport áll. – Nem véletlen, hogy Magyar Péter a nyilvánosságra került információkat nem cáfolta. A jelenleg formálódó befolyási kísérletben is van külföldi szál, amiből arra lehet következtetni, hogy ez a kör ugyanúgy külföldi pénzeket próbál majd becsatornázni az országba, ahogyan 2022-ben tették. Vélhetően a pénzbetáplálási oldalon is ugyanazokra a szereplőkre számítanak – fejtette ki Lánczi Tamás, aki azt is közölte, hogy a külföldi finanszírozási kísérlet gyanúja alapján a Szuverenitásvédelmi Hivatal vizsgálatot indított.

A hivatal egy közleményt is kiadott az ügyben, amelyben Lánczihoz hasonlóan azt emelték ki: felmerül a gyanúja annak, hogy a 2022-es országgyűlési választások előtt a Márki-Zay Péter ellenzéki miniszterelnök-jelölt mozgalmát támogató érdekkör jelenleg ismét a magyar választásokat vette célba. Felidézték: amellett, hogy ez a csoport a magyar törvényeket kijátszva igyekezett befolyásolni a magyar választásokat, több európai uniós kampányban is aktív szerepet vállaltak.

Magyar mozgalma körül is felbukkant a datadatos kör

Lapunk csütörtökön közölte, hogy bár csak két hónap telt el Magyar Péter közéletben való felbukkanása óta, ám máris megjelent mögötte a Bajnai Gordon egykori baloldali kormányfő nevével fémjelzett datadatos csapat. Cikkünkben felidéztük, hogy február 29-én regisztrálták a Talpramagyarok.hu oldalt, amely Magyar Péter közösségét és egyesületét hivatott bemutatni.

Dokumentumokat ismertetve beszámoltunk róla, hogy a honlap adatkezelési tájékoztatójában megtalálható az Estratos Digital GmbH és a Lundadonate.org nevű szervezet. Előbbi egy bécsi székhellyel alapított digitális ügynökség, ügyvezetője Bajnai kormányának volt titokminisztere, a DatAdat-cégcsoport vezető figurája, Ficsor Ádám.

Játék a szavakkal

A cégadatokból az is kiderült, hogy az Estratos lényegében nem más, mint a DatAdat-cégcsoport korábbi osztrák leányvállalata, a DatAdat GmbH, amelyet nemes egyszerűséggel átneveztek. A cég tulajdonosi köre nem változott, az ügyvezető továbbra is Ficsor, és az Estratos Digital székhelye is megegyezik a jogelőd DatAdat GmbH címével. A Lunda anyacége pedig a már említett Estratos Digital.

Cikkünk megjelenése után megkérdeztük Magyar Pétert, aki bár tagadta, hogy kapcsolatban állna Bajnai Gordonékkal és a datadatos személyi körrel, ám nem tudott magyarázatot adni arra, hogy a mozgalma honlapján miért említették a két céget együttműködő partnerként.

Eltüntették a nyomokat

Eközben a cégcsoport nevében Szigetvári Viktor azt közölte, hogy sem a DatAdat Professional Kft., sem a korábbi DatAdat GmbH jogutódja nem áll üzleti viszonyban sem Magyar Péterrel, sem más, hozzá kapcsolható párttal vagy egyesülettel. Figyelemre méltó azonban, hogy említett cikkünk megjelenése után néhány órával módosult a Talpramagyarok.hu adatkezelési tájékoztatója: kikerült belőle mind a két, Bajnaiékhoz köthető vállalkozás neve, eltüntették a dokumentumból mind az Estratos Digital GmbH, mind a Lundadonate.org. nevét. 

A Bajnai Gordon nevével fémjelzett DatAdat egyébként a baloldali kampányok visszatérő szereplője, lényegében a cég bonyolította le a baloldal kampányát a 2022-es országgyűlési választások idején. A cégcsoport volt a legnagyobb haszonélvezője a guruló dollároknak, közvetetten és közvetlenül több mint 1,8 milliárd forintnyi dollárt zsebeltek be.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.