Macron világháborúra készül, a nukleáris fegyverek bevetését sem utasítja el

A háborúpárti francia elnök szerint Párizs készen áll arra, hogy nagyobb mértékben hozzájáruljon Európa védelméhez. Emmanuel Macron azok után, hogy legutóbb nem zárta ki a nyugati katonák Ukrajnába küldését, most újabb elképesztő ötlettel állt elő.

2024. 04. 28. 15:19
Párizs, 2024. április 25.
Emmanuel Macron francia államfõ kampánynyitó beszédet tart az európai parlamenti (EP- ) választásokra készülõben a párizsi Sorbonne egyetemen 2024. április 25-én. Az EP-választásokat június 9-én rendezik Franciaországban. A háttérben álló szlogen jelentése: Új európai paradigma.
MTI/EPA pool/Christophe Petit Tesson
Fotó: Christophe Petit Tesson
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Úgy tűnik, nem csökken a francia elnök háború iránti lelkesedése. Emmanuel Macron ezúttal arról beszélt, hogy hajlandó megvitatni a francia nukleáris robbanófejek használatát az orosz fenyegetésekkel szemben. A párizsi vezető szerint ez része lehet a „hiteles európai védelemnek” – írta meg a Politico.

Emmanuel Macron francia államfő távozik a színpadról a kampánynyitó beszéde végén, amelyet az európai parlamenti (EP- ) választásokra készülőben mondott a párizsi Sorbonne egyetemen 2024. április 25-én. (Fotó: MTI/EPA pool/Christophe Petit Tesson)
Emmanuel Macron francia államfő távozik a színpadról a kampánynyitó beszéde végén, amelyet az európai parlamenti (EP- ) választásokra készülőben mondott a párizsi Sorbonne egyetemen 2024. április 25-én. (Fotó: MTI/EPA pool/Christophe Petit Tesson)

Amellett vagyok, hogy megnyissuk a vitát, amelynek ki kell terjednie a rakétavédelemre, a nagy hatótávolságú rakétákra, a nukleáris fegyverekre azoknak, akiknek van ilyenjük, vagy akiknek amerikai nukleáris fegyverek vannak a földjükön

 – mondta Macron a regionális sajtónak adott interjúban. Hozzátette: Franciaország megőrzi a sajátosságait, de kész nagyobb mértékben hozzájárulni az Európa védelméhez.

Tegyünk le mindent az asztalra, és nézzük meg, mi véd meg minket igazán hitelesen

 – tette hozzá.

A brüsszeli hírportál cikke megjegyzi, a mintegy háromszáz nukleáris robbanófejjel rendelkező Franciaország az egyetlen atomhatalom az Európai Unióban.

Macron a háború fő szónoka Európában

A francia elnök az elmúlt hetekben egyre keményebb álláspontra helyezkedett Oroszországgal szemben. Mint arról a lapunk korábban már beszámolt, a párizsi vezető az elmúlt hónapokban nem volt hajlandó kizárni, hogy csapatokat telepítsenek Ukrajnába. 

Egyébként nem ez az első eset, hogy Franciaország a saját atomfegyvereinek alkalmazását javasolja az EU védelmében. A Politico cikke szerint Macron először 2020-ban utalt erre mint lehetséges lépésre, amikor stratégiai párbeszédre szólított fel Franciaország nukleáris elrettentő erejének Európa kollektív biztonságában betöltött szerepéről. Párizs ezt követően 2022-ben megismételte az ajánlatot. Berlin eddig nem fogadta el a francia elnök ajánlatát. Januárban azonban Manfred Weber, az Európai Néppárt vezetője a brüsszeli hírportálnak azt mondta, hogy Európának számolnia kell Macron felvetésével.

Borítókép: Emmanuel Macron francia államfő kampánynyitó beszédet tart az európai parlamenti (EP- ) választásokra készülőben a párizsi Sorbonne egyetemen 2024. április 25-én (Fotó: MTI/EPA pool/Christophe Petit Tesson)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.