Új iskola helyett újabb konténerfalvak a migránsoknak

Sorra emelik fel a hangjukat a helyi polgármesterek Berlinben a tartományi szenátus döntése ellen, miszerint 16 új konténerfalut építenének több mint hatezer migráns elhelyezésére a német fővárosban.

Forrás: V4NA2024. 03. 29. 14:52
A group of migrants waits on the side of the road as they are controlled by officers of the German Federal Police (Bundespolizei) near Forst, eastern Germany on October 11, 2023, during a patrol near the border with Poland. (Photo by JENS SCHLUETER / AFP) / ACCORDING TO INSTRUCTIONS OF THE FEDERAL POLICE, ALL POLICE OFFICERS AND MIGRANTS MUST BE MADE UNRECOGNIZABLE
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„A CDU a saját népe ellen folytat migrációs politikát” – írta a hírre reagálva közleményében az Alternatíva Németországnak (AfD) jobboldali párt. Mint fogalmaztak, a berlini szenátus döntése nem csoda, hiszen a CDU-s Wegner polgármester jóváhagyta a kitoloncolások leállítását is. A CDU a tömeges migráció politikáját választja minden szövetségi államban. Bűnözést, párhuzamos társadalmakat és menekültügyi visszaéléseket kapunk tőlük – hívja fel rá a figyelmet a V4NA nemzetközi hírügynökség. 

A berlini tartományi törvényhozás nemrég hagyta jóvá a konténerfalvak építésének tervét, de több helyen a helyi politikusok máris megkongatták a vészharangot a már így is túlterhelt közszolgáltatások miatt. A 2026-ig felépítendő szállásokon akár 6130 újonnan érkezőt is elszállásolnának, ami arra utal, hogy az állami törvényhozóknak nem áll szándékukban kezelni az országot sújtó tömeges migrációt és a menedékkérelmek spirálszerűen megugró számát – írja az Infowars hírportál.

„Az amúgy is a legtöbbet dolgozó körzetek további terheknek lesznek kitéve” – mondta Martin Schaefer, Lichtenberg polgármestere, a CDU politikusa, akinek a körzetében négy új konténerfalu is épül majd. A Berliner Zeitungnak nyilatkozva Schaefer elmondta, aggasztó, hogy az infrastruktúra és a közszolgáltatások nem fejlődnek a növekvő népességgel azonos ütemben, ezért szerinte a javasolt helyszínek egyszerűen nem alkalmasak menekültügyi szálláshelyek kialakítására.

Iskolák, bölcsődék, szülésznők, orvosok és szociális, integrációs szolgáltatások nélkül nem lehet sikeres az együttélés. Ez csak bátorítja a radikális erőket, és károsítja a társadalmi kohéziót

– fogalmazott a helyi lapnak.

Az egyik konténerfalu Schaefer körzetében állítólag egy korábban iskolának szánt területen fog megépülni, az iskolaépítés pedig most elmarad.

„Ezt már senkinek sem tudom megmagyarázni a körzetemben” – mondta a helyi polgármester.

Emine Demirbüken-Wegner, egy másik CDU-s kerületi polgármester, aki az északkeleti Reinickendorf kerületet képviseli, a sajtóból értesült azokról az állami tervekről, amelyek szerint a választókerületében további menekültügyi szállásokat akarnak létesíteni. Ő úgy fogalmazott, hogy állami szinten is összehangolatlanul zajlik az újabb és újabb migránsközpontok létrehozása, a kerületekkel pedig egyáltalán nem egyeztetnek előre. Reinickendorfhoz tartozik egyébként a berlini Tegel repülőtér is, amely a német főváros legnagyobb menekültfalujának ad otthont, ahol több mint 13 ezer migráns van elhelyezve.

A kerületi hivatal véleménye szerint a meglévő helyszíneket nem lehet tovább bővíteni a szociális infrastruktúra, a bölcsődei férőhelyek és az ifjúsági létesítmények hiánya, valamint az interkulturális népességkeveredés érzékelhető túlterheltsége miatt

– fogalmazott a polgármester.

A német főváros tavaly a költségvetésének csaknem három százalékát, összesen 1,1 milliárd eurót költött a migránsokra a hivatalos adatok szerint, miközben a kormány közölte a lakosokkal, hogy nincs pénz az iskolák felújítására vagy a közlekedési infrastruktúra fejlesztésére.

 

Borítókép: Migránsok Németországban (Fotó: AFP/Jens Schlueter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.