Gerhard Schröder: A Nyugatnak tárgyalnia kell Putyinnal

Gerhard Schröder továbbra is előnynek tartja a Putyinnal való barátságot és a volt német kancellár meggyőződése, hogy az orosz elnökkel való baráti kapcsolata hozzájárulhat az ukrajnai háború végéhez.

Forrás: Die Zeit2024. 03. 28. 12:49
Vlagyimir Putyin orosz elnök kezet fog Németország korábbi kancellárjával, Gerhard Schröderrel a 2018-as Oroszország-világbajnokság A-csoportjának Oroszország–Szaúd-Arábia labdarúgó-mérkőzése félidejében a moszkvai Luzsnyiki Stadionban 2018. június 14-én. Fotó: Alexey DRUZHININ Forrás: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gerhard Schröder volt német kancellár úgy véli, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnökkel való barátsága segíthet az ukrajnai háború befejezésében, írja a Die Zeit.

Évek óta észszerűen dolgozunk együtt. Talán ez még segíthet a tárgyalásos megoldás megtalálásában, nem látok más megoldást

– mondta a Szociáldemokrata Párt (SPD) politikusa a dpa hírügynökségnek adott interjújában.

Gerhard Schroeder and Vladimir Putin
Gerhard Schröder volt német kancellár (jobbra) köszönti Vlagyimir Putyin orosz elnököt Berlinben, Németországban, 2005. szeptember 8-án. (Fotó: AFP/dpa/Peer Grimm)

Németország egykori első embere szerint nem szabad elfelejteni, hogy a politikában voltak „pozitív események”, és ez a személyes jó kapcsolat hasznos lehet egy nehéz probléma megoldásában.

Schröder 1998 és 2005 közötti kancellársága óta barátja Putyinnak, és továbbra is a Balti-tengeren áthaladó Északi Áramlat vezeték orosz vállalatainak dolgozik. Bár az Ukrajna elleni orosz támadást „végzetes hibának” minősítette, a Putyinnal való kapcsolatáról nem mondott le. Emiatt a Szociáldemokrata Párt vezetése marginalizálta, de az ellene indított kizárási eljárás kudarcot vallott.

 

Schröder: Nonszensz a Putyin nukleáris fenyegetéséről szóló találgatás

A volt kancellár elkötelezte magát egy újabb kormányzati szintű közvetítési kísérlet mellett az ukrajnai háború lezárása érdekében, amiben úgy látja, hogy különösen Németországnak és Franciaországnak van kötelessége. Schröder ugyanakkor „nonszensznek” nevezte a keleti NATO-államok elleni orosz támadásról vagy atomtámadásról szóló találgatásokat. Ukrajna támogatása mellett komolyan meg kell fontolni a konfliktus megoldását, hogy ne fokozódjon a lakosság körében a nyugtalanság – mondta.

 

A volt kancellár a Szociáldemokrata Párt Oroszország-politikáját bírálta

Schröder Putyinnal való barátságát a szociáldemokraták nem nézik jó szemmel. A Tagesspiegel szerint arra a kérdésre, hogy miért tartja fenn barátságát az orosz elnökkel az ukrajnai háború több tízezer áldozata és a háborús bűnök ellenére, Schröder így válaszolt: „Igaz, de ez ez egy másik dimenzió”.

Former German Chancellor Gerhard Schröder
Gerhard Schröder (SPD), szövetségi kancellár 1998 és 2005 között, az irodájában. (Fotó: AFP/dpa/Michael Kappeler)

Az SPD soraiból több tudós, köztük a neves történész, Heinrich August Winkler is levélben bírálta az Ukrajna melletti „egyértelműség és a szolidaritás” hiányát a pártvezetés nyilatkozataiban. Egyes vélemények szerint a német Szociáldemokrata Párt rövidlátó Ukrajna ügyében. Schröder még 2022 márciusában, nem sokkal az Ukrajna elleni orosz támadás után találkozott Isztambulban Rusztem Umerov akkori ukrán parlamenti képviselővel és jelenlegi védelmi miniszterrel, majd Moszkvába utazott, hogy Putyinnal tárgyaljon. A kezdeményezés azonban kudarcot vallott.

Borítókép: Vlagyimir Putyin orosz elnök kezet fog Németország korábbi kancellárjával, Gerhard Schröderrel 2018. június 14-én. (Fotó: AFP/Szputnyik/Alexey Druzhinin)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.