Májusban valamivel hamarabb jön a nyugdíj

Akad néhány rendhagyó hónap az évben. A májusi is ilyen.

2024. 04. 29. 7:07
nyugdíj
Nyugdíjas ellenőrzi számláját telefonján. Fotó: Németh András Péter/Szabad Föld
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Májusban valamivel hamarabb, már 10-én, pénteken megékezik a nyugdíj azoknak, akik átutalással kérték annak kifizetését. A fizetési naptárból látható, hogy 2024-ben szinte minden hónapban 12. napján utalnak, három kivétellel. Május is ilyen, ennek oka pedig az, hogy 12-e vasárnapra esik. Legközelebb októberben és a rendhagyó decemberben lesz ilyen.

Akik nem a bankszámlájukra, hanem postán kapják a nyugdíjat, jó, ha tudják, hogy annak kézbesítése a Magyar Posta Zrt. által előzetesen biztosított úgynevezett nyugdíjkifizetési naptárban meghatározott napon történik.

Az átutalás több szempontból is kedvező lehet a nyugdíjasoknak:

  • a bankban más biztosan nem fér hozzá a pénzhez,
  • az összeg azonnal megérkezik, amint esedékes, míg a postásra olykor várni kell néhány napot.

Hogyan kérhető postai kifizetés helyett a bankszámlára a nyugdíj? A Magyar Államkincstár az idei tájékoztatójában elmagyarázza, hogy erről bármikor dönthetünk egy nyomtatvány leadásával elektronikusan vagy akár személyesen. Fontos feltétel viszont, hogy a folyósítás csak olyan bankszámlára történhet, amely a nyugdíjas saját számlája vagy társtulajdonosa a számlának, tehát rendelkezési joga van felette.

És idén hogy alakulnak a nyugdíjak? – A tavalyi 18,5 százalékos nyugdíjemelés után idén év elején hat százalékkal növeltük a nyugdíjakat, februárban pedig ismét kifizettük a baloldal által elvett 13. havi nyugdíjat – fogalmazott minap közzétett videójában Varga Mihály. A pénzügyminiszter emlékeztetett:

jó hír, hogy az év eleji hatszázalékos emelés a nyugdíjak reálértékében is növekedést jelent, ugyanis az éves infláció ennél várhatóan jóval alacsonyabb lesz.

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.