Vitadömping lesz ma az Országgyűlésben

Oktatási, családügyi, kulturális törvények is módosulhatnak.

2024. 04. 29. 6:26
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tizenhét előterjesztés bizottsági jelentéseinek vitáját folytatják le hétfőn a képviselők az Országgyűlés kétnapos ülésének első napján. A parlamenti honlapon olvasható napirendi javaslat szerint az ülés 13 órakor kezdődik a közelmúltban elhunyt Molnár László (MSZP) volt országgyűlési képviselőről történő megemlékezéssel. A napirend előtti felszólalások, interpellációk, azonnali kérdések és kérdések után kerül terítékre a 

17 javaslat tárgyalása, melyek között szerepelnek a digitális állampolgárság előregisztrációjáról szóló, a vendégbefektetői vízumok visszavonásával kapcsolatos rendelkezések, valamint a mindennapos testnevelésóra alóli felmentés lehetősége.

Ha a képviselők elfogadják a jogi és gazdasági versenyképesség erősítését célzó szabálymódosításokat, a közgyógyellátási jogosultság 2025. január 1-jétől alanyi jogosultság esetén az alapul szolgáló körülmény fennállásáig terjedne ki, a normatív közgyógyellátást pedig négy évre állapítanák meg. 

Napirenden szerepel az a két javaslat, amelyek alapján 2025 Klebelsberg Kunó egykori kultuszminiszter és Jókai Mór író emlékéve is lenne. 

Az utolsó napirend az oktatási, családügyi, kulturális tárgyú és kapcsolódó törvények módosítása, amely a már meglévő tanárképző felsőoktatási intézmények mellett a Nemzeti Közszolgálati Egyetem feladatává teszi a tanárképzést, valamint a tanártovábbképzésben is kulcsszerepet szán neki. A javaslat megteremti annak jogszabályi feltételeit, hogy 

az Országos Széchényi Könyvtár, a Petőfi Irodalmi Múzeum, az Iparművészeti Múzeum, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum, valamint a Magyar Természettudományi Múzeum a Magyar Nemzeti Múzeumba integrálódva

elősegítse a közgyűjteményi rendszer hatékonyságának növelését. Az előterjesztés bevezetné a kötött könyvtárrendszert is.


Borítókép: Országgyűlés (Fotó: Teknős Miklós)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.