Klopp egy játékost emleget, ő lehetett volna a siker kulcsa?

Az Atalanta nagy tettet hajtott végre, a negyeddöntőben búcsúztatta a labdarúgó Európa-liga fő esélyesének kikiáltott Liverpoolt. Az Anfielden aratott fényes győzelmük után csütörtökön még az is belefért az olaszoknak, hogy a hazai visszavágót 1-0-ra elveszítsék. Az Atalanta közel négy évtizede nem járt ilyen magasságokban a nemzetközi porondon, Gian Piero Gasperini szerint ezért a csodás teljesítményért érmet érdemel a csapata. A Liverpoolt irányító Jürgen Klopp szerint pedig gratulációt.

2024. 04. 19. 4:50
Jürgen Klopp utoljára irányította a Liverpoolt nemzetközi kupameccsen
Jürgen Klopp utoljára irányította a Liverpoolt nemzetközi kupameccsen Fotó: EPA/MICHELE MARAVIGLIA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Atalanta olyasmit ért el, ami bármely csapatnak becsületére válna: egy kupasorozatban kiejtette a Liverpoolt. Az olasz gárda az Európa-liga negyeddöntős párharcában négy félidőből háromban jobbnak bizonyultak a hatszoros BL-győztes, angol bajnoki címért harcban lévő csapatnál. Ezzel az Atalanta a fennállása során másodszor jutott egy nemzetközi kupasorozat elődöntőjébe, az 1988-as KEK-menetelés óta vártak Bergamóban egy ilyen sikerre. 

Ezúttal Klopp (balra) csapata győzött, de Gasperini együttese jutott tovább
Ezúttal Klopp (balra) csapata győzött, de Gasperini együttese jutott tovább. Fotó: EPA/Michele Maraviglia

– Egy nagyszerű edzőt és remek csapatot ejtettünk ki – mondta lelkendezve Gian Piero Gasperini a Sky Sports Italiának. – Szívvel-lélekkel küzdöttünk, és egy csodálatos nézősereg állt mögöttünk. Nagyon boldogok vagyunk, de holnaptól már a következő meccsekre koncentrálunk.

Például az Olympique Marseille elleni elődöntőre. Pedig a visszavágó első percei alapján nem tűnt lehetetlennek, hogy a Liverpool vendégként ledolgozza az odavágón összehozott háromgólos hátrányát. Mohamed Szalah a büntetőpontról talált be a 7. percben, és az első félidőben még energikusan játszottak a Vörösök, ők is elhitték, hogy lehet keresnivalójuk a párharcban. Aztán talán éppen Szalah a szünet előtt kihagyott ziccere volt az, ami megakasztotta őket, mindenesetre a második félidőben ismét az Atalanta volt a jobb. Gasperini szerint ezt gólokkal kellett volna bizonyítaniuk. Ez nem történt meg, ezért 1-0-s vereséggel zárult a csütörtöki mérkőzés, de ez most belefért.

– Sok felesleges tizenegyest hoztunk össze az idényben, a mostani büntető miatt azt hittem, hogy rossz napunk lesz. Ehelyett azonban fantasztikus teljesítményt tettünk le az asztalra. Gólokat kellett volna szereznünk, mert megtaláltuk a lyukakat a védelemben, ahogy Liverpoolban is. Frenetikus meccs volt a mai. Többféleképpen lehet védekezni, mi a magas letámadást választottuk. Erősek voltunk, tartottuk velük a tempót – tette hozzá büszkén a 66 éves mester. Amikor arról kérdezték, ezt tartja-e a pályafutása fénypontjának, így felelt: 

– Én talán nem szerzek sok trófeát, de ez a menetelés szerintem érmet érdemelne. Természetesen mi is nyerni szeretnénk valamit, de nekem egy trófeával ér fel az, hogy mennyire egységes a csapatom. A szünetben megkérdeztem tőlük, mélyebben védekezzünk-e, de nem akartak. Mint mondtam, nekem az egy trófeával ér fel, hogy ugyanazt gondolják, amit én.

 

Klopp: Csak egy dolog maradt hátra

A csapatát nemzetközi kupameccsen utoljára irányító Jürgen Klopp elégedett volt a játékosai hozzáállásával azok után, hogy már az első mérkőzésen megpecsételődött a Liverpool sorsa.

– Vegyesek az érzéseim. Kiestünk, de a meccsen látottakkal elégedett voltam. Az első mérkőzésen nagy akadályt gördítettünk magunk elé. Ezek után nagyon tetszett a mai meccs, a srácok szenvedélyesek voltak, és megmutatták, mennyire erősek. Nagyszerű volt, amit produkáltak. Ugyanakkor néha elsiettük a dolgokat. Ha jobb állapotban van, tovább játszhatott volna, de már az is elképesztő, hogy egyáltalán pályára lépett (az angol védő a sérülése után először kezdett – a szerk.). Egy idő után elfogyott az ereje – fedte fel a TNT Sports kérdésére a német menedzser. – Az Atalanta megérdemelten jutott tovább. Mi most megnyertük a meccset, ilyen reakciót akartam látni a játékosaimtól. Nehéz volt, de előre tudtuk már, hogy így lesz.

Arra utalt Klopp, hogy a Liverpool rettenetes időszakon van túl, három nyeretlen találkozó után a csütörtöki volt az első győzelme. A két vereség és egy döntetlen ráadásul nagyon sokba került a gárdának, hiszen az El-ből való kiesése mellett a bajnoki cím megnyerésére is kisebb lett az esélye, két ponttal már a City vezet a Premier League-ben, és jobb gólkülönbségének köszönhetően még az Arsenal is Szoboszlai Dominikék előtt van. A sikeredző nyári távozása előtt ugyanakkor már csak a bajnokság megnyerésével hódíthatna el trófeát a Liverpool.

– Ma nyertünk, elindultunk a jó úton. Szerettünk volna eljutni Dublinba (ott rendezik az El-döntőt – a szerk.), ám ez nem történik meg. A bajnokságra kell összpontosítanunk, mert egy sorozatban még versenyben vagyunk, úgyhogy mindent beleadunk a sikerért.

 

Hirdetés: Ha kedvet kapott a fogadáshoz, keresse fel a Szerencsejáték Zrt. Tippmix Pro oldalát, ahol azonnal fogadhat, játszhat, nyerhet.

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.