Meghalt a rock and roll egyik alapító atyja, Duane Eddy + videó

Az amerikai zenészlegenda 86 éves volt.

Forrás: BBC2024. 05. 02. 11:29
Duane Eddy
Duane Eddy. Fotó: Getty Images/David M. Benett
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Duane Eddy az amerikai Tennessee állambeli Franklinben lévő otthonában halt meg április 30-án, rákban – közölte a sajtóval felesége, Deed. 

Duane Eddy
Duane Eddy 1958-ban (Fotó: Getty Images/Donaldson Collection)

Mint a BBC írja, a Grammy-díjas Eddyt a rock and roll egyik alapító atyjaként és a twang királyaként tisztelték világszerte. Karrierje az 1950-es években indult, még húszéves sem volt, amikor már a Rebels nevű zenekarban játszott. A zeneszerzőként és producerként sokak pályáját elindító Lee Hazlewood fedezte fel. 

Jellegzetes játékstílusa már a kezdetekben megmutatkozott, gitárját mélyebbre hangolta a szokottnál és ő használt először visszahangosítót is. 

Négytagú bandájával pörgős rock and roll zenét játszott, első nagy slágere a Rebel Rouser volt, amiért aranylemezt is besöpört. Hazlewood idővel a country stílus felé terelte Eddyt.

1958 és 1963 között több nagy- és kislemeze is bekerült a top 40-be, kései korszakában Paul McCartneyval és George Harrisonnal is zenélt, de különleges gitárhangja Dean Martin, Nancy Sinatra és a The Venture lemezein is felhangzik.    

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.