Pénzbírság a rózsafüzér imádkozásáért

A spanyol kormányt az alapvető vallási jogok megsértésével vádolták, miután békés tüntetők egy csoportját megbírságolták, mert a kormányzó Szocialista Párt székháza közelében lévő templom előtt imádkozták a rózsafüzért.

2024. 05. 18. 21:01
rózsafűzér, ima, illusztráció (Forrás: Pexels)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A spanyolországi Vallásszabadság és Lelkiismereti Megfigyelőközpont az ENSZ beavatkozását kéri, mondván, hogy a kormány intézkedései a nyilvános vallásgyakorlás elleni tendencia részét képezik, „amely hamarosan elérheti a diktatórikus rezsimekre jellemző elnyomás szintjét” – hívja fel rá a figyelmet a The European Conservative hírportál. 

A Szocialista Párt székháza előtt tavaly év végén kezdődtek a tüntetések, amikor a kormány a katalán szeparatisták kegyelemben részesítését tervezte. A tervezett amnesztia nemcsak a régió függetlenségéről 2017-ben tartott illegális népszavazás megbánást nem tanúsító vezetőire terjedt ki, hanem a függetlenség kérdéséhez közvetlenül nem kapcsolódó bűncselekmények széles körének elkövetőire is. 

A tüntetések mellett minden este összegyűlt egy csoport, hogy a rózsafüzért imádkozzanak a Ferraz utcai Mária szeplőtelen szíve templom kapujában, néhány házzal lejjebb a Szocialista Párt székházától. 

Novemberben a nemzeti rendőrség letartóztatott egy idős nőt, aki a székház előtt imádkozta a rózsafüzért. Másokat is beidéztek, köztük a rózsafüzért vezető szervezőt és egy 17 éves lányt. Az idézéseket engedetlenségért és a hatósággal szembeni ellenállásért kapták. Ők 3600 euró, illetve 1800 euró összegű pénzbírságot kaptak.

„Ezek a rendezvények a vallásos hitet valló polgárok elleni tiltások és támadások sorozatába illeszkednek a kormány részéről. Szükséges, hogy ezek a tények a nemzetközi közösség tudomására jussanak, hogy védelmet kérjünk és megállítsunk egy olyan tendenciát, amely hamarosan elérheti a diktatórikus rezsimekre jellemző elnyomás szintjét, mint amilyenek Kubában, Nicaraguában vagy Venezuelában vannak” – áll az ENSZ-hez intézett petícióban.

A vallásszabadság azt védi, hogy a hívők akkor és ott imádkozhatnak, amikor és ahol akarnak. Európa-szerte megpróbálják a vallást a szigorúan privát szférába terelni, és a hívők nem nyilvánulhatnak meg

– magyarázta Maria Garcia, a megfigyelőközpont elnöke.

A megfigyelőközpont a belügyminisztériumtól függő, a gyűlölet-bűncselekmények elleni cselekvési terv monitoringbizottságának tanácsadó szervezete. Most magyarázatot kértek a kormánytól a letartóztatásra és a pénzbírságra. 

Garcia szerint a kormány azzal magyarázkodik, hogy az utcán imádkozó emberek zaklatnak másokat.

„A vallásszabadság megfigyelőközpontjaként meg tudtuk győződni arról, hogy ezek az emberek nem zaklatnak senkit, csupán a vallásszabadsághoz való jogukat gyakorolják, ami az ember legintimebb joga, mivel a lelkiismeretüket érinti” – mondta.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.