A NATO még több fegyvert szállít Ukrajnába, Nógrádi György szerint a harmadik világháború réme fenyeget

A NATO-főtitkára kijevi látogatásán megerősítette az atlanti szövetség elkötelezettségét Ukrajna támogatása mellett. Az ezt célzó amerikai kongresszusi jóváhagyás valamint az egyre fokozódó NATO-részvétel a háború elhúzódása mellett már a harmadik világháború rémével fenyeget, mondta el lapunknak Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő.

2024. 04. 30. 12:06
A Press Conference Of NATO Secretary General And President Of Ukraine In Kyiv, Amid Russia's Invasion Of Ukraine.
Jens Stoltenberg NATO-főtitkár (L) és Volodimir Zelenszkij (R) Ukrajna elnöke sajtótájékoztatót hagyott az ukrajnai Kijevben folytatott tárgyalások után 2024. április 29-én. Fotó: STR Forrás: NurPhoto/AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nőni fognak az Ukrajnába irányuló fegyverszállítások – jelentette ki határozottan Jens Stoltenberg NATO-főtitkár hétfőn az ukrán fővárosban.

Stoltenberg előre be nem jelentett kijevi látogatásán így fogalmazott:

A NATO-szövetségesek az elmúlt hónapokban nem azt nyújtották, amit megígértek. Az Egyesült Államok hat hónapot töltött azzal, hogy megállapodjon a segélycsomagról, az európai szövetségesek pedig nem szállították le azt a lőszert, amit ígértünk. De most biztos vagyok abban, hogy a dolgok változni fognak.

Ukrajna az elmúlt hónapokban is folyamatosan további fegyvereket és megfelelő tüzérséget kért, emellett az F-16-os vadászgépeket, most az egyes nemzetállamok pedig elkezdik ezeket a fegyvereket szállítani.

– mondta el lapunknak a NATO fokozódó fegyverszállításai kapcsán Nógrádi György.

A biztonságpolitikai szakértő szerint Stoltenberg kijelentette, hogy amennyire lehet felgyorsítják a szállításokat, és ez azt is jelenti, hogy a NATO belesodródik a konfliktusba, hangsúlyozta.

 

Nógrádi György (Forrás Facebook/ Nógrádi György)

A szakértő szerint a „dolgok jelenlegi állása szerint itt az egyetlen remény, ami egyelőre nagyon messze van, az a novemberi amerikai elnökválasztás, mert amennyiben Donald Trump győz, az egész folyamatot leállítják.”

Stoltenberg egyik utolsó húzása, hogy egy százmilliárd eurós segélyt szeretne elfogadtatni. Ez ugyan egyelőre még nem valósult meg. Ha azonban ez összejönne neki, akkor öt éven keresztül – bárki is lesz az Egyesült Államok elnöke – Ukrajna pénzt kaphat a háború folytatásához.

 

Bízom benne, hogy a háború nem húzódik még öt évig, mert az már nagy valószínűséggel világháború lenne. Az a véleményem, hogy Trump megválasztása esetén ezt a csomagot is annulálni fogja.

– hangsúlyozta Nógrádi György.

Stoltenberg kijevi útja azonban sajnos az ellentéteket növeli és nem a megállapodás irányába mutat, hangsúlyozta a szakértő.

A NATO-főtitkár mellett Rishi Sunak brit miniszterelnök is újból kifejezte elkötelezettségét Kijev támogatása iránt, Németország beleegyezett egy új Patriot-rendszer beszerzésébe Ukrajna számára, és Hollandia is újabb légvédelmi segélyt helyezett kilátásba. Stoltenberg pedig még további kötelezettségvállalásokra is számít. Mindezzel a segítséggel Ukrajna képes lesz fordítani a harci helyzeten a frontvonalakon.

Világszerte sok ország szeretne fegyverszünetet és békét, ilyen a harmadik világ döntő része, Kína valamint Európában Magyarország és a Vatikán. Néhány nyugati ország azonban szentül hiszi, hogy ha fegyvereket küldenek akkor Ukrajna képes lesz győzni.

Ukrajna azonban nincs abban a helyzetben, hogy győzzön, mutatott rá a szakértő. Nincs akkorra katonai ereje és a mozgósítható emberállománya is egyre kisebb, a szigorúbb mozgósítási törvény ellenére is.

A helyzet folyamatosan romlik, most az alapvető cél a harmadik világháború elhárítása.

– fogalmazott Nógrádi György.

Borítókép: Jens Stoltenberg NATO-főtitkár (b) és Volodimir Zelenszkij (j) Ukrajna elnöke sajtótájékoztatót tartott a Kijevben folytatott tárgyalások után 2024. április 29-én (Fotó: NurPhoto/STR)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.