Jó hír érkezett a hazai gázkészletről

A fűtési szezon után a júliusra elvárt szint felett a gáztárolók töltöttsége.

2024. 05. 01. 9:23
Az Akvamarin Projekt keretében a Magyar Földgáztároló Zrt. egy megközelítőleg 2,5 MW összteljesítményű elektrolizáló rendszert és a hozzá tartozó hidrogén gázelőkészítő technológiát létesít a Kardoskúti Földalatti Gáztárolónál. 20220318 Kardoskút
képen: Kurucz Árpád (KA)
Magyar Nemzet
Illusztráció Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A fűtési szezon után a júliusra elvárt szint felett a gáztárolói töltöttség – közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) az MTI-vel szerdán. A közlemény szerint az uniós ütemterv május elsejére 37 százalékos arányt ír elő a magyarországi tárolók töltöttségére. A legfrissebb adat 68 százalékos, ezzel nemcsak a mostanra elvárt szintet múlja jócskán felül, hanem a július elejére megköveteltet is meghaladja. Április közepén ért véget a hivatalos fűtési szezon, de a hónap első felének nyárias napjaiban már megindult a betárolás. A jelenleg 4,5 milliárd köbméternyi készlet másfélszeresét teszi ki a tavalyi egész éves lakossági fogyasztásnak. 

A megfelelő téli felkészülésnek köszönhetően tíz hónapja nem csökkent a kétharmados szint alá a hazai földgáztárolók töltöttsége.

Az Európai Parlament és Tanács rendelete a nemzetközi energiaválság miatt írta elő, hogy a 2022–2023-as téli időszak kezdetére kapacitásuk legalább 80 százalékáig fel kell tölteni a földfelszín alatti gáztárolókat. 2023-tól a kötelező feltöltési arány egységesen 90 százalékra emelkedett november elsejei határidővel. Magyarország tavaly már a nyár végére megugrotta ezt a szintet. Az ősz első felében is folyamatos betárolással a töltöttség 98 százalék felett tetőzött 2023-ban. A 2024-re előírt első célérték február elsejével 51 százalék volt, akkor ezt mintegy másfélszeresen múlta felül a tényleges adat – írták.

A hivatalos fűtési szezon utáni első mérföldkőhöz május elsejével érkeztünk el. 

Az elvárt 37 százalékkal szemben 68 százalékon alakul a hazai tárolók töltöttsége. A magyar mutató kedvezőbb a 61 százalékos uniós átlagnál.

Magyarország még a fogyasztásarányos adatban is felülteljesíti a 37 százalékot. A 45 százalékos hazai arány az európai országoké közül a harmadik legmagasabb, 27 százalékponttal körözi le a középértéket – áll a közleményben.

A hazai fogyasztók biztonságos ellátása az elmúlt télen egyetlen pillanatra sem forgott veszélyben. A magyar családok a rezsicsökkentés előnyeit is élvezhetik, Európában a legolcsóbban jutnak földgázhoz és áramhoz. A társadalmi egyeztetés alatt álló otthonfelújítási program 108 milliárd forint keretösszeggel segíti a lakossági energetikai korszerűsítéseket. A nyertesek egy családi házra akár hatmillió forint vissza nem térítendő támogatást és kamatmentes hitelt kaphatnak. A fejlesztéseknek köszönhetően a kedvezményezettek könnyebben tarthatják fogyasztásukat a rezsivédett sávhatár alatt – közölte az EM.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.