Utol kell érni az uniós technológiai szintet

Kecskeméten folytatódott az MKIK és a Kavosz Zrt. közös Velünk a vállalkozásodért című konferenciasorozata. A mai rendezvényen a technológia fejlesztések és a velük elérhető hatékonyságnövekedés volt a fókuszban.

2024. 04. 30. 12:28
Gaál József, a Bács-Kiskun Vármegyei kamara elnöke Fotó: Világgazdaság/Vémi Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nemzetgazdasági Minisztérium egyik legfontosabb feladata, hogy a következő években uniós szintre fejlessze a hazai vállalkozási szektor termelékenységét – erről beszélt a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK), illetve a Kavosz Zrt. közös konferenciáján Szolnoki Szabolcs, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) technológiáért felelős helyettes államtitkára. A konferenciasorozat ma Kecskeméten folytatódott.

Fotó: Világgazdaság/Vémi Zoltán

A termelékenység növekedésének egyik sarokpontja a technológiai fejlesztés, így az NGM-en belül is kiemelt területnek számít. Szolnoki Szabolcs szerint az NGM-nek eddig több befejezett és sikeres programja volt, az egyik legfontosabb a digitális fejlődést támogató, ennek részeként háromszázmilliárd forint forrást sikerült kihelyezni. 

Az új versenyképességi stratégia fő pillére maradt a technológiai fejlődés, a cél, hogy a Magyarország technológiai fejlettség tekintetében rövid időn belül elérje az EU fejlettségének kilencven százalékát. A magyar gazdaság sajátossága miatt előtérbe kerül az autóipar. Itt a minisztérium segítségével transzformációklasztert hoztak létre, amely abban segíti a kis- és közepes beszállítókat, hogyan tudnak átállni egy új hajtáslánc kiszolgálására.

Szolnoki Szabolcs adatai szerint a technológiai fejlesztések hatására az egyes ágazatok GDP-hozzájárulása is növekedett, magyarán ez minden szektor számára jövőképet és perspektívát kínál. A technológiai fejlesztések elősegítése érdekében a minisztérium az Ipar 4.0 stratégia keretei között német mintára mérnök tanácsadást kínál a vállalkozások szára. Ehhez egy kamiont alakítottak ki, amely járja az országot és road show-zik.

A helyettes államtitkár előadása végén kiemelte a mestereséges intelligenciát is, ez a következő években meghatározza majd a vállalkozások életét és üzletmentetét. Utalt az AIAct-re is, az EU mesterséges intelligenciát szabályozó rendszerére, amely ismerete elengedhetetlen lesz a jövőben.

A konferenciát Gaál József, a Bács-Kiskun Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke nyitotta meg. Úgy véli, a helyi kamarák is fontos szerepet töltenek be a gazdasági döntéshozatalban, egyre több kérdésben kérik ki a véleményüket. 

Fontos kérdés persze, hogy a vállalkozások milyen jogi és gazdasági környezetben dolgoznak. Úgy véli ma nincs olyan vállalkozás, akinek ne lenne valamilyen problémája.

Parragh László, az MKIK elnöke erre a gondolatsorra reagálva jegyezte meg, hogy az elmúlt három–öt év meglehetősen mozgalmas volt globális és lokális szinten és a gyorsan változó környezet komoly kihívásokat jelentett a vállalkozásoknak. Éppen emiatt és a mai GDP-adatra is reagálva megjegyezte, hogy jelen állás szerint nem az a kérdés, hogy milyen növekedési lehetőségek mutatkoznak, milyen gazdaságnövekedési környezet alakul, hanem az, hogy a gazdaság stabil-e vagy sem. Az előadásában utalt arra, hogy az elmúlt időszak sokkjait is stabilan vészelte át a hazai gazdaság.

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.