Bevetik a sólymokat egy magyar városban

A vetési varjak sok helyen okoznak problémát, tömegével lepik el a városszéli földeket és a lakóterületeket is, ezért elriasztásuk érdekében most komoly vetélytársat kapnak.

2024. 04. 30. 21:28
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szekszárdi önkormányzat nem akárhogyan veszi fel a harcot a vetési varjakkal, ugyanis sólymokat vetnek be – olvasható a Természeti.hu oldalán.

Az önkormányzat megrendelte a ragadozó madarak nagy intenzitású bevetését azokon a területeken, ahol problémát okoznak a varjak.

A döntéshozók remélik, hogy a ragadozómadarak megakadályozzák majd, hogy a károgó varjak újra fészket építsenek, és a zargatás hatására odábbállnak.

Fontos tudni, hogy épp az emberi beavatkozások eredménye, hogy a hazai állomány egyre nagyobb hányada költ belterületen vagy lakott települések közvetlen közelében. A varjak a rendszeres üldöztetés elől szinte menekülve költöznek emberi települések közelébe, városi parkokba. Ez a tendencia már a nyolcvanas évektől megfigyelhető.

Fotó: Pexels

 

Budapesten is alkalmaznak ragadozómadarakat

Nem egyedülálló megoldás a madarak bevetése más madárfajok ellen, Budapest VI. kerületében például a sas és a héja segítségével vették fel a harcot a mindent ellepő galambokkal szemben.

Bár a mezőgazdaságban kárt okoz az elvetett szemek, például kukorica kiforgatásával, hasznot is hajt, mivel tizedeli a kártevőket, lárvákat, férgeket. A szakértők szerint inkább hasznosnak, mint károsnak nevezhető, ám kétségtelen, hogy óriási rajokba verődve a zaj és piszkítás miatt zavarja a lakosságot, ezért szükséges a beavatkozás.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.