A migrációs paktum kudarcra van ítélve

A magyar és a szerb rendőrök együttműködése miatt rendkívül nehézzé vált a magyar határ megközelítése.

Forrás: MTI2024. 04. 19. 9:51
Hercegszántó, 2020. november 18.
Katonák járõröznek Hercegszántón, a határzárnál 2020. november 18-án. Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium (HM) parlamenti államtitkára ezen a napon sajtótájékoztatót tart a fokozott katonai szerepvállalásról, a katonai jelenlét megnövelésérõl a határzárnál. Kijelentette, hogy a magyar kerítés betonbiztosan õrzi Európa és Magyarország békéjét, a szinte hermetikusan lezárt déli határszakaszon egyetlen egy illegális bevándorló sem juthat át.
MTI/Rosta Tibor
Fotó: MTI/Rosta Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A migrációs paktum kudarcra van ítélve – jelentette ki Bakondi György a Tv2 Mokka című műsorában. A miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója szerint az Európai Unió (EU) által kitalált eljárásrend költséges, kevésbé hatékony és sokkal inkább a migráció szervezését segíti, mintsem a magyar és az európai emberek biztonságát.

Két fontos szempontot nem sikerült érvényesíteni a migrációs paktumnál. Az egyik a határőrizet és az illegális belépés tiltása, a másik pedig, hogy a menekültté nyilvánítási kérelmet az EU határán kívül kell benyújtani – jelezte a főtanácsadó. Hozzátette: ezeket a szempontokat Magyarország 2015 óta konzekvensen alkalmazza, a tapasztalatokat mégsem vették figyelemebe az EU-ban. Bakondi György kifogásolta azt is, hogy a paktumról nem egyhangú, hanem többségi szavazással döntöttek.

A magyar és a szerb rendőrök együttműködése, határozott fellépése miatt rendkívül nehézzé vált a magyar határ megközelítése

– hangsúlyozta a főtanácsadó. Hozzátette: ebben az évben a magyar határon eddig nyolcszáz határsértőt és 22 embercsempészt fogtak el, ez jóval kevesebb a tavalyi év hasonló időszakához viszonyítva.

Az illegális bevándorlók és az őket irányító embercsempész csoportok új irányt vettek fel, áttelepültek a bosnyák és a horvát határra. A Bosznia–Horvátország–Szlovénia–Olaszország útvonalon pedig több száz százalékos növekedést mutat az illegális migráció a tavalyi évhez viszonyítva – mutatott rá Bakondi György. Szerinte az EU téves migrációs politikája miatt veszélybe került a schengeni egyezmény nagy vívmánya, az emberek és az áruk szabad áramlása.

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Rosta Tibor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.